Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD), Tanzanya iş gezisinden döndü. Gezi, Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticaretin, yatırımın ve işbirliğinin geliştirilmesi, ülkemizin ihraç ürünlerinin tanıtılması, ihracatçı firmaların dış pazardaki paylarında artış sağlanması ve firmaların Tanzanya pazarından daha fazla pay almaları amacıyla düzenlendi.

Nevşehir GESİAD heyeti Tanzanya'daki partner kuruluş Tanzanya İşadamları Derneği (ABİTAT) yöneticileri tarafından havalimanında karşılandı. ABİTAT yöneticileri ile önceden yapılan program gereği işadamları sektörleri ile ilgili Tanzanya'daki firmalar ile ikili iş görüşme imkanı buldu. Türkiye'nin Tanzanya Büyükelçi Vekili Murat Soğangöz ve Ticari Müşaviri Yılmaz Akçınar'da, Tanzanya'da yatırım olanakları hakkındaki brifing verdi. İlk planda GESİAD üyelerinden Ahmet Sezgin, Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'da yapı market açmak için fizibilite çalışması yaptı. Olumlu izlenimlerle Nevşehir'e döndüğünü kaydeden Sezgin, ABİTAT yöneticileri ile görüşmelerine devam edeceklerini ve kısa süre sonra tekrar Tanzanya'ya giderek yatırıma başlamayı hedeflediğini söyledi.

45 milyon nüfusu ve Türkiye topraklarının 1,5 kat büyüklüğü olan Tanzanya, yeraltı zenginliği yüksek bir ülke konumunda bulunuyor. Fakat kendisi zenginliğini değerlendiremediği için halkın yüzde 80'i fakirlik sınırının da altında yaşıyor. Ama yüzde 10'u çok yüksek standartlarda bir yaşam sürüyor.

Bir dizi ziyaret, inceleme, gezi ve iş görüşmesi için 5 günlüğüne bu ülkeye giden heyet, başkent Dar'ülselam ve Zanzibar Adası'na geçti. Zanzibar Adası'nda açılan Feza Türk Okulu'nu ziyaret ederek Türk öğretmenlerle görüştü. 7 okulda bin 700 öğrenciye eğitim veren Feza Okulları, Tanzanya'da en önemli eğitim kurumu konumunda bulunuyor. 17 kişilik grup, gezinin son gününde de Zanzibar kentindeki hayvanat ve baharat bahçeleri ile Kaplumbağa Adası'nı gezdi.

Presmak Plastik Yönetim Kurulu Üyesi Harun Yiğitarslan yaptığı değerlendirmede, Büyükelçi Vekili Murat Soğangöz ve Ticari Müşavir Yılmaz Akçınar tarafından, Tanzanya'nın ekonomik durumu, yatırım alanları ve fırsatları hakkında bilgi verildiğini, çok yararlı bir gezi olduğunu kaydetti. GESİAD üyesi işadamlarından Halil İbrahim Yılmaz ise,"ABİTAT ile görüşmede Tanzanyalı ve Tanzanya'da iş yapan Türk iş adamları ile görüşüldü. İş bağlantısı yapmak ve ilgili ülkeye yatırım olanakları hakkında detaylı malumat sahibi olmak isteyen işletmeler arası bilgi alış-verişi gerçekleşti. Program süresince, katılımcı işletmelerimiz için, dış pazarlardaki rakiplerini tanıma, iş ve pazara giriş imkanlarını görme, yatırımların fizibilitesini değerlendirme, ürünlerin fiyat ve kalitesine bağlı olarak rekabet düzeyini belirleme açısından program faydalı geçti. Daha sonraki görüşmeler için işletmeler iletişim bilgilerini birbirleriyle paylaştı" dedi.