Kapadokya'nın her konuda olduğu gibi yemek konusunda da zengin bir kültürünün olduğunu kaydeden Ceylan Kapadokya'nın hak ettiği değeri tam anlamıyla bulmadığını yapılan çalışmalar ile Kapadokya'nın daha etkin tanıtılması gerektiğini ifade etti.
Vali Ceylan, bölgenin tanıtımı için gerekli çalımaları yaptıklarını, bölgeyi yurt içi ve yurt dışında organize edilen fuarlara katılım sağlayarak tanıtmanın gayreti içinde olduklarını sözlerine ekledi. 

12. Kapadokya Yemek Festivali Sona Erdi

12. Kapadokya Yemek Festivali Sona Erdi12. Kapadokya Yemek Festivali Sona Erdi
Göreme beldemizde geleneksel hale gelen Kapadokya Geleneksel Yemek Yarışmasının 12.'si düzenlendi. Festival, Nevşehir Üniversitesi, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ve Kapadokya Aşçılar Derneği'nin işbirliğinde yapıldı.
Her yıl düzenlenen konseptten daha da farklı olarak düzenlenen bu yılki festivalde katılımcılara yemek sınırlaması getirilmedi. Önceki yıllarda düzenleme kurulu tarafından belirlenen yemeklerin yarıştığı festivalde, bu yıl yine üst başlıklarda yarışıldı. Çorba, ana yemek ve tatlı olarak adlandırılan üst başlıklarda katılımcılar istedikleri alanda istedikleri yemeği yaparak jürinin beğenisine sundu. Bu yıl iki güne çıkarılan festivalde öğrenciler, ev hanımları, profesyonel aşçılar ayrı ayrı yarıştı. Kapadokya Aşçılar Derneği üyesi profesyonel aşçılarca kabak ve karpuzdan oyularak yapılan motifler yarışmaya katılanlardan büyük ilgi gördü. Özellikle Japon turistler ilginç motifleri fotoğraf makineleri ve cep telefonları ile görüntüledi.

Ayrıca Türkiye'nin önde gelen 10 saygın şefinin kontrol ve yönlendirmesi altında Göreme'nin Japon gelinleri yemek gösterisi yaptı. Bizzat yarışma alanlarında önlüklerini giyerek soğan soyup, patlıcan ve patates soyan, et kavuran Japon gelinlerin hünerleri profesyonel aşçılarca beğenildi.

Göreme'yi ve Kapadokya'yı çok sevdiklerini söyleyen Japon gelinler, 'Japonya'da Kapadokya çok seviliyor. Biz de gezmek amacıyla gelmiştik ama burada eşlerimizle tanışıp evlendik ve yerleştik. Burası huzurlu, rahat bir yer. Aynı zamanda halkı da bizi çok seviyor, nazik davranıyorlar ve her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Burada olmaktan çok mutluyuz.' dediler.

Yemek yarışmasının açılış konuşmasını yapan Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, hanımların geleneksel yemeklere kendi içlerindeki sevgiyi de katarak Göreme'yi dünyaya tanıtmak için bütün güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Cingil, Belediye olarak da geleneksel yemekleri kitap haline getirerek belgelediklerini ve dünyaya da tanıttıklarını ifade etti.

Ak Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider ise her yıl milyonlarca yerli ve yabancı misafir ağırlayan Kapadokya'nın kalbinin Göreme olduğunu, beldenin her yıl nüfusunun on katı misafir ağırladığını kaydetti.

Kapadokya'nın turizm alanında ülkemizin üçüncü önemli destinasyonu konumunda olduğuna işaret eden Gizligider,"Görevlerimiz dolayısıyla gittiğimiz yurt dışında Kapadokya, Nevşehir milletvekili olduğumuzu söylediğimizde tasvip, kabul görme sözleri duyuyoruz. Biz, bu kadar büyük bir değerin temsilcisi ve vazifelisiyiz. Bu taşlar, kayaların her biri altın olsa bu kadar değerli olamazdı. Kapadokya markasının Türkiye'de ve dünyada yükseltilmesi için hep birlikte çalışacağız" diye konuştu. 

Vali Mehmet Ceylan da, geleneksel yemek yarışması ile yemeklerimizin gelecek nesillere taşımanın yanında bölgenin tanıtımına da önemli katkılar sağlandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından çorba, ana yemek ve tatlı olarak adlandırılan üst başlıklarda katılımcılar, yaptıkları yemekleri elleriyle değerlendirme yapacak olan jüri üyelerine takdim etti. Jüri de puanlama sistemine uygun olarak yaptığı değerlendirmeleri önlerindeki cetvele işledi. Jürinin değerlendirmesi sonucunda çorba dalında birinciliği bulgur çorbası ile Ayşe Şişman, ikinciliği Nohutlu bulgur çorbası ile Aysun Gümüş, üçüncülüğü ise çömlekte bulgur çorbası ile Nimet Kantar kazandı. Ana yemekte ise birinciliği bulgurlu yaprak sarma ile Meryem Taşkın, ikinciliği soğan dolması ile Aynur Koç, üçüncülüğü ise kuru fasulye ile Tülay Aktaş kazandı. Tatlılarda ise birinciliği ballı dolaz ile Fatma Sümer, ikinciliği aside ile Zehra Demircan, üçüncülüğü ise sinide baklava ile Nuray Çopur kazandı.

Yarışmalar sonunda kategorilerinde birinci olanlara 7 adet çeyrek altın ve madalya, ikinci olanlara 5 çeyrek altın ve madalya, üçüncülere ise 3 çeyrek altın ve madalyası Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil tarafından verildi.

12. Kapadokya Geneneksel Yemek Festivali akşam düzenlenen Ankara Seğmenler ekibi gösterisi ile sona erdi.