Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Ulaştırma Bakanlığımız bünyesindeki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçesi üzerindegrubumuz adına söz almam vesilesiyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Ülkemiz, sivil havacılık alanında dünyada örnek gösterilen bölgesinde lider bir ülke haline gelmiştir. Bakanlığımız tarafından, Türkiye’de hava taşımacılığının serbestleşmesi ve rekabet ortamının oluşturularak halkımıza daha kaliteli ve fırsat eşitliğine dayanan hizmetin ulaştırılması amacıyla Sivil havacılık alanında yapılan düzenlemeler ile sektörün önü açılmış ve havacılık sektörü katlanarak büyümüştür.

Bunu onlarca rakamdan sadece birini zikrederek açıklamak isterim. Son 10 yılda bu sektörde 100.000’den fazla kişi istihdam edilmiş ve ekonomiye katkı 3 milyar TL’den 38 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Avrupa’nın en iyi havayolu firmasına sahip ülkemizde beş havayolu şirketi, dünya üzerinde 104 ülkede 236 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Yeni Havalimanları yapılmış, atıl Havalimanları kullanıma açılmıştır. 2003 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısı bugün itibariyle %100 oranında artarak 52′ye ulaşmış veülkeyi sadece demir ağlarla değil hava yolu ağlarıyla da örmeyi başarmış durumdayız.Artık sivil havacılık sadece bir ulaştırma çeşidi değil küresel aktörlerin güç gösterme alanı olmuştur ki bu alanda Türkiye açık ara öndedir. 2023 hedefleri doğrultusunda ulaşmak üzere olduğumuz zirveye az kalmıştır. Engelsiz havalimanı, engelsiz balon ve yeşil havalimanı projeleri başlatılmış ve devam etmektedir. Bu arada geçmişte tamamen popülizm eseri olarak her ile bir hava alanı gibi yanlış yaklaşımlar yerine yapımı bitirilmek üzere olanlar tamamlanarak çevre illerle bağlantılar kısaltılmış ve bölgesel hava alanları yaklaşımına geçilmiştir.

 

Bu kapsamda Nevşehir Kapadokya Havalimanı da Nevşehir dışındaçevresindeki üç ilin de ortak hava alanı olarak öngörülmüş ve kısa bağlantı yolları bu kapsamda yapılmaya devam edilmektedir.

Sivil Havacılık kapsamındaki en otantik operasyonlardan olan BALONCULUK da turizm, ülkemiz ekonomisi ve bölgemiz için ayrıca üzerinde durulması gereken önemli bir sektör olmuştur. Sadece Nevşehir’de ve Kapadokya’da gerçekleştirilebilen bu rüya yolculukta bugün yaklaşık 1100 kişi istihdam edilmektedir. Yıllık 75 MİLYON EURO döviziülkemize kazandırmaktave kelimenin her iki anlamıyla da yaklaşık 500.000 kişinin ayakları yerden kesilmektedir. Balon dünyanın en güvenli ulaşım aracıdır. Zira yaklaşık 30 yılda 2 kez kaza meydana gelmiştir ki onlar da bizzat pilotaj hatasıdır. Ayrıca bu husustaki son düzenlemeler için bölge milletvekili olarak teşekkür ediyorum. Artık bölgede uçuş okulları eğitim vermekte olup artık yabancı pilotlar yerine Türk pilotlar istihdam edilmektedir. Bu vesileyle dünyanın bütün telaşını ve hızını bir an için durdurmak isteyen herkesi bu güzelliği yaşamaya davet ediyoruz.

Bu düşüncelerle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün ve toplamda 2014 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni eder heyetinizi saygıyla selamlarım.