NEVŞEHİR(MHA) Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet Ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın başlatmış olduğu ‘Çölyak Hastaları İçin Market ve Glutensiz Lokanta-Pastane Düzenleme’ çalışmaları ilimiz Nevşehir de de tüm hızıyla devam etmekte.

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmakta. Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olup yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmekte.
Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Ömür boyu bu tahıllar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak mısır, pirinç ve patatesin hem kendilerini hem de unlarını besin hazırlamada kullanılabilir.
Çölyak hastalarının sağlıkla tüketebileceği ürünlerin ulaşım ve çeşitliliğini artırmak amacıyla ilimizde bulunan AVM’lere glutensiz ürün reyon düzenlemeleri ve yemek hizmeti veren avm’lerde çölyak hastalarına özel pasta, pizza, çörek, pide gibi yiyeceklerin üretiminin sağlanması hakkında görüşmelere başlandı.