Bugün 'Foucault Sarkacı' ile bilinen Jean Bernard Léon Foucault'un 194. doğum günü. Ünlü fizikçi için Google, ana sayfasında sarkaç animasyonlu 'doodle'a yer verdi.

18 Eylül 1819'da doğan Jean Bernard Léon Foucault, kendi icadı olan 'Foucault Sarkacı' (Dünya'nın kendi çevresinde dönmesinin etkisini gösteren bir düzenek) ve jiroskop araçlarıyla tanınıyor.

Foucault, ayrıca ışık hızının ilk hassas ölçümlerinden birini gerçekleştirmiş (bulduğu değer bugün kabul edilen değerin yüzde 99.4'üne eşittir) ve Foucault akımları denen elektromanyetik fenomeni keşfetti. Ay yüzeyindeki Foucault krateri de ismini bu fizikçiden alıyor. 



DEV SARKAÇ İNŞA ETTİ  
Ünlü Fransız fotoğrafçı ve fizikçi Louis Daguerre'in çalışmalarına büyük ilgi gösteren Foucault, tıp eğitimini yarıda keserek fizik eğitimi almaya başladı.

Bakteriyolog Alfred Donne'un asistanlığını yapan ve mikroskopik anatomi alanında kendini geliştiren Foucault, meslektaşı Hippolytr Fizeau ile Güneş üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. Güneş ışınlarının yoğunluğunu ölçen Foucault, 1851'de Paris'te 67 metrelik, 28 kg ağırlığında dev bir sarkaç yaparak Paris'teki Pantheon'un tepesine kurdu. Sarkaç o kadar büyük ilgi gördü ki, Paris'e turist bile çekmeyi başardı. 

Google'ın Foucault için hazırladığı animasyonlu doodle'da, sarkacın hareketleri gözlemlenebiliyor. Foucault, fizik alanındaki araştırmalarıyla Bureau des Longitudes, Royal Society of London ve Legion d'Honneur gibi bilim kuruluşlarına kabul edildi.

Eyfel Kulesi'ne ismi yazılan 72 Fransız bilim insanı, mühendis ve matematikçi arasında yer alan Focault, 1868 yılında Paris'te hayata veda etti.