Ramazan ayının gelmesiyle beraber, Göreme’de unutulmaya yüz tutmuş kültürler yaşatılmaya çalışılıyor. Göreme Belediyesi’nin organize ettiği Ramazan şerbeti ikramı ile başlayan etkinlikler, vatandaşların teravih namazından çıkmasından sonra da devam ediyor. Osmanlı kültürünü simgeleyen kıyafetleri ile vatandaşları selamlayıp Ramazan aylarını tebrik eden meddah ekibi, ellerinde Göreme Belediyesi Hayırlı Ramazanlar Diler yazılı pankart açarak vatandaşların arasında dolaştı. Osmanlı döneminde Ramazan aylarında güğüm içerisinde şerbet ikramı kültürü de vatandaşlara yansıtıldı. Şerbet güğümünü sırtına alan şerbetçi teravih namazı sonrası camiden çıkan vatandaşlara ve halka şerbet ikram ederek unutulmuş Ramazan kültürünü bir nebzede olsa yaşatmış oldu. Davul ile mani söyleyerek gezen gösteri ekibi vatandaşların beğenisini kazandı.
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Göreme’de sergilenen bu geleneğin Osmanlıdan beri devam edip geldiğini belirtti. Başkan Cingil; “Ramazan ayında Göreme’de vatandaşlarımıza eski kültürleri yaşatmaya gayret ediyoruz. Kurduğumuz iftar sofrası var. Bu sofrada herkes bir arada iftar yapıyor. Perşembe günleri teravih namazı sonrası halkımıza bal şerbeti ikram ediyoruz. Bu gelenek, çok eski zamanlardan beri kültürümüzde var olan bir gelenek. Yine farklı bir kültür meddah ekibini de sunmaya çalıştık. Davul ile mani söylemeler, vatandaşlara pankartla Ramazan kutlamaları, güğüm ile şerbet ikramı gibi farklı zenginliklerimizi sunmaya çalıştık. Göreme Ramazan ayının da çok farklı yaşandığı bir belde. Herkesi ramazan ayında buraya davet ediyorum.”
Düzenlenen bu etkinlik, Ramazan ayı sonuna kadar her Perşembe günleri yine devam edecek.

Teravih Sonrası Geleneksel Ramazan Şerbeti


Göreme Belediyesinin, Ramazan ayında geleneksel hale getirdiği teravih namazı sonrası Ramazan şerbeti ikramı ilgi görmeye devam ediyor.

 

Göreve geldiği günden bu yana beldeninin bütün camilerinde her Perşembe Ramazan şerbetinin dağıtıldığını belirten Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, amaçlarının bu geleneği yaşatmak olduğunu söyledi.
Ramazan ayında unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri olan Ramazan şerbeti dağıtımı, Göreme Belediyesi tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.

 

Bu kapsamda Ramazan ayı boyunca her Perşembe günleri teravih namazı sonrası Göreme’in tüm camilerinde şerbet dağıtımı sürüyor. Cami çıkışlarındaki görevliler, namaz sonrasında cemaate bardaklara doldurduğu şerbeti ikram ediyor. Şerbetten tatmak isteyen genç yaşlı onlarca kişi, uzun kuyruklar oluştururken, yaşanan izdihamda çocuklar da büyük ilgi gösteriyor.


Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Osmanlı dönemindeki geleneklerden olan şerbetin daha çok 11 ayın sultanı Ramazan’a mahsus bir özellik olduğunu belirterek, vatandaşlara bu lezzeti tekrar hatırlattıklarını kaydetti. Başkan Cingil, “Mübarek Ramazan-ı Şerifin tüm halkımıza ve İslam alemine hayırlar getirmesini niyaz ediyoruz. Ramazan’da camilerde kılınan teravih namazından sonra cemaatimize sunduğumuz şerbet ikramımız, halkımız tarafından büyük ilgi ile karşılanıyor. Ücretsiz olarak dağıttığımız gül suyu ve hakiki bal karışımıyla imal ettiğimiz Ramazan şerbetini her perşembe tüm camilerde dağıtıyoruz. Vatandaşlarımız unutulmaya yüz tutan bu âdeti tekrar hatırlatılmasından dolayı memnuniyetini ifade ediyor. Bizden sonraki nesillerimize gelenek, görenek, örf, adet ve ananelerimizi bu şekilde aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Göreme’de İftar Sofrası

 

Göreme Belediyesi’nin Ramazan ayında birlik ve beraberliği oluşturma kaynaşma ortamını sağlamak amacıyla Merkez Camii yanında oluşturduğu iftar programına halkın ilgisi gün geçtikçe artıyor.

 

Göreme Belediyesi ile Aile ve Gençlik Derneği’nin ortaklaşa organize ettiği ve vatandaşlarımızında destekleriyle gerçekleştirilen İftar sofrasına Göreme halkı yoğun ilgi gösterdi. İftar saati yaklaşana dek kalabalığın oluşmasıyla birlikte yemek sırasında uzun kuyruklar oluştu. Programa yerli ve yabancı çok sayıda vatandaş katılıyor. İftar sofrasının oluşturduğu atmosferde yabancı ziyaretçilerde kendilerini bir anda Ramazan çadırında buluyor. Genç yaşlı, kadın erkek, yerli yabancı çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği programda her akşam bir din görevlisi tarafından Kuran okunuyor.

 

İftar sonrası hakkında bir konuşma yapan Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, bu birlikteliğin çok güzel bir atmosfer olduğuna dikkat çekerek, “zengin fakir herkes aynı sofrada, aynı kaptan aynı yemeği yiyor. Bu yüce dinimizin eşitliğini gösteriyor. Bu atmosferde oruç açmak farklı bir duygu veriyor insana. Yabancı ziyaretçiler bile sizinle birlikte başlıyorlar yemeğe. Bunu görmek gerçekten çok güzel bir şey” diye konuştu.