Göz ameliyatında çığır açılıyor

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN  KÖK HÜCRE KULLANIM İZNİ ÇIKTI

Türkiye’de sadece iki göz doktoruna verilen “kök hücre nakliyle ameliyat” izninin ardından yapılacak ameliyatlarla,  görme kaybı yüzde 10’un da altına düşen hastalar  yeniden görebilecek.

Sağlık Bakanlığı Kök Hücre Danışma Kurulu tarafından Türkiye’de izin verilen iki doktordan biri olan Erciyes Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Öztürk Öner,” Artık görme yeteneği çok düşük hastalar  da  kök hücre nakli ile yapılacak ameliyatlar sonrasında görme yeteneğine tekrar kavuşabilecekler.” dedi.

 

Prof.Dr. Öztürk Öner’in verdiği bilgiye göre, nakledilecek olan hücrenin de, nakil yapılacağı dokuyla uyum sağlama mecburiyeti de bulunmuyor.

Prof.Dr. Ayşe Öztürk Öner konuyla ilgili şu bilgileri verdi : “  bu tedavi yöntemiyle retinaya kendini yenileyebilen kök hücrelerinden nakledilecektir. Çalışmaya retinitis pigmentosa tanısı almış  görme düzeyi %10 düzeyinden daha düşük olan gönüllüler dahil edilecektir. Retinitis Pigmentosanın henüz bilinen bir tedavisi yoktur. Kök hücre çalışmaları ve gen tedavileri bu hastalık için umut ışığı olmuştur. Daha önce yapılan deneysel ve insan çalışmalarındaki ilk sonuçlar olumludur. “

KAYSERİ’DE KÖK HÜCRE BANKASI VAR

Prof. Dr. Ayşe Öztürk Öner, ameliyat olacak hastalar için kök hücre bulma konusunda sıkıntı yaşanmayacağına da dikkat çekerek, ERÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve üç yıldır gelişerek çalışmalarını sürdüren ÖK HÜCRE BANKASI’nın çok başarılı bir şekilde hizmetine devam ettiğine dikkat çekti.  Prof.Öner, “Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan GENKÖK  Türkiye' nin Genom ve Kök Hücre alanında en büyük araştırma merkezidir. Bu merkez, Erciyes Üniversitesi rektörü Sayın Prof Dr Fahrettin Keleştemur’un yoğun çalışmaları sonucunda 2012 yılında faaliyete geçmiştir. GENKÖK, GMP (iyi üretim uygulamaları) sağlayan bir merkezdir. Klinik uygulama için üretilen ürünlerin kontrolü T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından akreditedir.” Diye konuştu.