NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’e bağlı Gülşehir ilçesinde belediye kartlı su sayaçları konusunda ilçe halkını uyardı. Uyarı da kartlı su sayaçlarının düzenli olarak kontrol ettirilmesi ve gerekiyorsa yeniden muayene ettirilmesi istendi.

Sayacın bir ömrü vardır. 3516 sayılı Ölçü ve Ayar Yasası’na göre sayaçlarımızın 10 yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulması gerekiyor. Piyasa denetim gözetim mekanizmaları tam olarak çalışamadığından dolayı, öncelikle bütün abonelerin sayaçlarının üretim yılına (Sayaç üzerindeki etikette yazar.) bakmaları ve periyodik muayene zamanının gelip gelmediğini kontrol etmeleri gerekir10 yılını dolduran sayaçlarda özellikle mekanik sayaçlarda zaman içinde sayacın içinden geçen maddeye göre aşınmalar meydana gelecektir.  Bu da ölçüm hassasiyetini doğrudan etkileyecek. Yaşlanma denilen olaydır. Bu nedenle sayaçların periyodik muayene zamanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Aboneler tüketimlerini izleyerek, aşırı kaymalar varsa Gülşehir Belediyesi Su İşlerine müracaat edebilir ve sayaçlarının tekrar muayene edilmesini isteyebilir.

Sayaçlar dağıtım şirketlerinin kontrolleri altında olması gereken cihazlardır. Bu bakımdan sorumluluk dağıtım şirketlerindedir. Dağıtım şirketleri, sayaçların bakımlarını, periyodik muayene süresi içinde yapmamışsa; abone bunu Gülşehir Belediyesi Su İşlerine müracaat ettiği taktirde yapmak zorundadır. Yapılmaması halinde kanunen cezai müeyyidesi vardır.

Aboneler tasarruf yapmak için, bozuk musluklarını, bozuk rezervuarlarını tamir ettirmeliler. Her saniye damlatan musluk, yılda bir ton su kaybına neden olur. Aboneler Kartlı su sayacı ile satın aldığı kadar su kullanabilir. Bu sistem zamlardan etkilenmeyen ön ödemeli kredi sistemi ile çalışır. Elektronik Akıllı Su Sayacı, üstünde yer alan ekranı ile kullanım bilgilerini verir. Kullanımı çok kolaydır. Sayaç kendi kendini kontrol ederek herhangi bir aksaklığa müsaade etmez. Her sayacın kendine özgü bir akıllı kartı (Smart card) vardır. Sayaç kendine yapılacak yetkisiz ve kötü niyetli bir müdahaleyi tespit eder ve hafızasına kaydeder. Sayaç vanasını kapatıp, kendini koruma altına alır. Abone Gülşehir Belediyesi Su İşlerinden aldığı ve akıllı sayacına yüklediği kredi bitmeden, sayaç aboneyi yeni kredi alması yönünde uyarır. Bu uyarıya rağmen sayaca yüklenmeyen yeni kredi olursa, akıllı Kredi Al mesajı vererek vanasını kapatır. Bazı durumlarda oluşabilen yüksek tutarlı faturalarla karşılaşmadan abone kendi hesabını yapabilir ve dilediği su harcaması yapabilir. Akıllı sayaç pili bittiği zaman, değişmesi için aboneyi uyarır, ikaza rağmen piller değişmezse sayaç bilgilerini hafızaya alarak bilgileri koruma altına alır. Hiçbir koşulda sayacın akıllı kartı başka sayaca takılamaz. Kötü niyetli yapılan başka kartla su sayacına yükleme yapma denemeleri hafızaya kaydedilir. Gülşehir Belediyesi Su idaresi bu durumu tespit eder. Kullanıcı kartını kaybederse,veya çipini düşürmesi durumunda  su idaresine başvurup yenisini 20 TL ücret karşılığında alabilir. Ancak bulunan eski kart hiçbir işe yaramaz. Gülşehir Belediyesi akıllı sayaç ihalesini kazanan manas şirketiyle yapmış olduğu görüşmeler neticesinde kayıp kart bedelleri Avanos, Göreme, Ortahisar, Nar, Kavak, Çalış, Özkonak Ve Kırşehir ‘de 20 TL ücret karşılığında yenilenmektedir. Çipi düşen kartlar çipleriyle beraber getirildiği taktirde yenisi ile ücretsiz değiştirilecek”