Gülşehir Çok Programlı Anadolu Lisesi, fonu Türkiye Ulusal Ajansı tarafından karşılanan “Values Orientation and Socital Cohesion- Labor Mobility ” isimli Avrupa Birliği - Comenius projesi için 3. Yurtdışı hareketliliğini 15-20 Mart 2015 tarihleri arasında Almanya’nın Eschweiler şehrine gerçekleştirdi. 


Proje toplantısına, öğrenciler: Yusuf BARINIR,  Yasin ÇELİKSOY, Çağrı ARUN, Ferhat AVCI, İsmail Sefa ÖZTÜRK, Proje koordinatörü Ertuğrul ŞENOL ve Okul Müdürü Sait GENÇ katıldı.

 


Almanya, Bulgaristan, İspanya, Polonya’dan gelen öğrenci ve öğretmenlerle buluştuktan sonra, Köln şehrinin tarihi ve turistik merkezleri ziyaret edilerek programa başlandı.  Günümüzde Türk kültürünün bir parçası olan kolonya, ismini bu şehirden alıyor. 1709 yılında İtalyan Giovanni Maria Farina tarafından geliştirilen ilk parfüm bu şehirde üretildi. Ayrıca, dünyaca ünlü Köln Dom Katedrali 632  yıl süren inşaatı sonrasında 1880 yılında tamamlanmış ve Katolik dünyası için önemli bir merkez haline gelmiştir.

 
Proje toplantısının ikinci günü Eschweiler kentine geçen proje ekibi burada ev sahibi “Berufskolleg Eschweiler der StädteRegion Aachen” okulunu ziyaret etti. Okul müdürü tarafından okul hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldıktan sonra proje faaliyetlerine başlandı. Katılımcı okullar ülkelerine ait gelenek, görenek ve folklör hakkında diğer ekiplere sunumlar yaptıktan sonra yanlarında getirdikleri kültürel ve geleneksel materyalleri ziyaretçilere tanıttılar. 

 


Gülşehir Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin hazırladığı sergi büyük bir ilgi topladı. Ziyaretçiler Türkiye sergisinin önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmediler. 
 

 
Proje faaliyetleri kapsamında Eschweiler belediyesi ve AB proje birimini ziyaret eden proje ekibi, Burada yapılan faaliyetler hakkında bilgi aldı. Eschweiler şehri 100’ü aşkın milletin yaklaşık bir asırdır birlikte yaşadığı bir sanayi ve enerji şehri. Belediye olarak yabancı kökenli insanların iş kurması ve karşılaşacakları bürokratik engeller konusunda onlara yardımcı olmak amacıyla bir büro kurmuş ve bu sayede birçok gurbetçimizin kendi işini kurmasını sağlamışlar.
Proje ekibimiz Aachen Teknik Üniversitesini ziyaret ederek, yabancı uyruklu öğrencilere yönelik sundukları imkanlar hakkında bir konferansa katıldılar. Aachen üniversitesinde birçok yabancı uyruklu öğrenci eğitim görmektedir. En çok yabancı öğrenci ise Çin ve Türkiye’den gelmektedir. Yabancı öğrencilerin burayı tercih etmelerinin en önemli sebepleri, Eğitimin ücretsiz olması ve Aachen üniversitesinin tıp ve mühendislik alanında kaliteli eğitim vermesi olduğu öğrenildi.  

 


Projenin son ayağıda ise Hollandanın Maastricht  kenti ziyaret edildi.  7 Şubat 1992 de imzalanan ve AET'nin AB olması yolundaki son adım olan ekonomik ve parasal birliği de gerçekleştirme yoluna girdiği anlaşma olan Maastricht Anlaşması bu şehirde imzalandı.

 

 
Ziyaret süresince Almanya’da yaşayan birçok gurbetçimizle bir araya gelen ekibimiz, büyük bir ilgi ile karşılandı. Gurbetçilerimiz Türkiye’den bir okulun şehirlerini ziyaret etmesinin kendileri için büyük moral olduğunu her seferinde belirterek, öğrenci ve öğretmenlerimizi Almanya’da en güzel şekilde ağırladılar.
Yaklaşık bir haftalık Almanya programının ardından öğrenciler, projenin hayatlarına pek çok önemli katkısı olduğunu ve ilk defa uçak yolculuğu yapmış olmakla beraber yurtdışı seyahati gerçekleştirmiş olmanın heyecanını, mutluluğunu yaşadıklarını ve İngilizce öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu da fark ettiklerini dile getirdiler. 




Kaynak: HABER GÜLŞEHİR.COM