Gülşehir Belediyesi Selçuklu mimarisi tarzında yeniden düzenlenen türbe inşaatında incelemelerde bulunan Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Türbede dua eden Dursun, ilçeye Gülşehir isminin verilmesinin sebebi olan Ahmedi Gülşehri'nin türbesini aslına uygun bir şekilde yeniden düzenleyeceklerini kaydetti.

 

Hakkında çok fazla bilgi olmasa da Ahi Evranı Veli ile aynı dönemde yaşayan Ahmedi Gülşehri'nin ahi olduğunu, Farsça ve Arapça bildiğini ancak şiirlerini Türkçe yazdığını bildiklerini belirten Başkan Dursun, Gülşehri'nin Felekname isimli ünlü bir eserinin de bulunduğunu söyledi.

 

Dursun, edindikleri bilgilere göre Ahi Evran'ın ölümünden sonra Ahilik Postuna da oturduğu bilinen Ahmedi Gülşehri'nin ömrünün son dönemlerini memleketi Gülşehir'de geçirdiği ve türbesinin burada yapıldığını anlattı.

 

Belediye olarak kültürel faaliyetlere sahip çıkma çerçevesinde Ahmedi Gülşehri'nin türbesinin yaşaması ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak amacıyla bu çalışmayı başlattıklarını dile getiren Dursun, böyle önemli bir şahsiyetin hemşerisi olmaktan gurur duyduklarını bildirdi.

 

Kapadokya Havaalanı yolu üzerinde bulunan Ahmedi Gülşehri türbesini aslına uygun Selçuklu mimarisi tek kubbe tarzında yenilediklerini belirten Dursun, iç kabir kısmını mermer ya da ahşap kullanarak yeniden şekillendirileceğini söyledi.

 

İlçe mezarlığı içinde bulunan türbeye ulaşımın sağlanması amacıyla yol düzenlemesi yaptıkların dile getiren Dursun, çalışmanın tamamlanmasından sonra türbeyi ziyarete açacaklarını sözlerine ekledi.