Adını Sivas’ın kuzeydoğusundaki Kızıldağ’dan alan Kızılırmak Nehri, adı gibi kızıl akmaya başladı. Türkiye’nin kendi sınırları içinde denize ulaşan en uzun nehri olan Kızılırmak’ın kızıl renkte akması çevre sakinlerini hayrete düşürdü. Kızılırmak’ın bu zamana kadar böyle kızıl bir renkte akmadığı bildirildi.

Kızılırmak nehri Gülşehir'den geçerken bulanık akıyor. Kızılırmak suyunun rengindeki bu değişikliğin sebebi bilinmezken, çevre kirliliği oluşturduğu gözlendi.

Gülşehir'de Kızılırmak Eski Günlerdeki Gibi...
Gülşehir de Kızılırmak kıyısına balık tutmaya ve gezmeye gelen insanlar ırmaktaki bu görüntüyü görünce geri dönüyorlar. Bu bulanıklığın kaynağının ne olduğunu çözemeyen Gülşehirliler, Avanos'tan geçen aynı ırmağın orada neden duru, burada neden bulanık olduğunu birbirlerine soruyorlar.

Kızılırmak nehri Gülşehir'den geçtiği halde Gülşehirliler için ne tarımda ne de  mesire alanları için bir türlü fayda sağlanamıyor. 

1.200 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun nehri

Türkiye’nin kendi sınırları içinde denize ulaşan en uzun nehri Kızılırmak Kızıldağ’dan doğuyor. Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir topraklarını sulayan Kızılırmak, Anadolu yaylasından bir yay çizerek Kırıkkale, Ankara’nın doğusu, Çankırı’nın güneydoğusunu dolanarak Çorum’a geliyor. Çorum’un ardından Sinop sınırlarından Samsun’a geçen nehir, Samsun’dan denize dökülüyor. 1.200 kilometre uzunluğundaki Kızılırmak, Türkiye’nin en uzun nehri.