Gümüşkent Köyünde Nurdal Mermer Madencilik Ltd. Şti. tarafından mermer üretimi yapılacak. Nevşehir Valiliğine sunulan Proje Tanıtım Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 17. maddesi uyarınca incelenip uygun bulundu. ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kamuoyuna duyuruldu ve projeye ilişkin ÇED süreci başladı.

Kayseri merkezli Nurdal Mermer Sanayi tarafından gerçekleştirilecek 880 bin TL proje bedelli yatırım, Gümüşkent’in 1.5 kilometre kuzeyindeki 24 hektar alan üzerine kurulacak. Yaklaşık 74 hektar alanda maden arama ruhsatı olan şirketin, 15 işçi istihdam ederek yılda yaklaşık olarak 81 bin ton (30 bin metreküp) mermer çıkaracağı öngörülüyor.

Açık saha tipindeki işletmede mermer üretimi iş ve kesme makineleri ile yapılacak. ÇED raporuna göre, bölgenin doğal özelliği korunarak, açılan ocakların daha sonra tekrar doldurulup düzeltilmesi ile tarım alanları işletme sonrası kullanılabilecek. Yüzeydeki tarım toprağı ve mermer işlenmesi sırasında arta kalan pasalar depolarda tutulup, çalışması biten ocakların kapatılması amacıyla değerlendirilecek.

Doğaya zarar vermeden işletilmesi planlanan Gümüşkent’teki mermer rezervi çok yakında ekonomiye kazandırılacak. Ancak Gümüşkent Köyü halkının gürültü ve tozdan şikayet etmesi muhtemel görünüyor. Ayrıca yatırımın yapılacağı 240 dönümlük doğal ve tarımsal alanda keyfi kaçacak hayvanlar da var. Yörede yaygın ve bol bulunan sürüngenlerden kaplumbağa, yılan ve kertenkeleler, kuşlardan ak leylek, kerkenez, karatavuk, taşkuşu ve kukumavlar, diğer hayvanlardan sincap, kösnü ve kurbağalar bu habere pek sevinmeyecekler. Herhangi bir ağaç veya orman bulunmayan proje alanında sadece bozkır bitkileri yer alıyor.

Hakgazetesi