Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından ‘Hocalı Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Azerbaycan Askeri Kadın Taburu Kurucu Komutanı da olan Prof. Dr. Hanım Halilova konuşmacı olarak katıldı.


NEHÜ Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Konferans Salonunda düzenlenen ‘Hocalı Katliamı 2’ konulu konferansa; NEHÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, akademik ve idari personel ile öğrencilerin yanı sıra üniversitemiz dışından yoğun bir katılım oldu.

Konferans öncesi salonda hazır bulunan RektörProf. Dr. Filiz Kılıç ve katılımcılar, katliamda hayatını kaybedenleri anmak üzere NEHÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Savaş Kurtuluş Çevik tarafından konferans salonu ortasında 3x18 metre  boylarında ‘Enstalasyon Sanatı’ (Yerleştirme Sanatı) ile yapılmış Hocalı Haritası üzerine kırmızı karanfil bırakarak dua etti.  

Saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ile İstiklal Marşı’nın birlikte söylendiği ve Hocalı Katliamını gösteren belgeselinin izlendiği konferansın açılış konuşmasını NEHÜ Türk Dünyası Kültür Topluluğu Akademik Danışmanı Arş. Gör. Muhammed Emin Yıldızlı yaptı.

1992’de 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Hocalı’da Ermeniler tarafından  kadın, çoluk-çocuk  ve ihtiyar demeden yapılan katliam hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Hanım Halilova,  o katliamda çocukların gözlerinin oyulduğunu, hamile kadınların karınlarının deşildiğini ve öldürülen yaşlıların kafa derilerinin yüzülerek insanlık dışı bir katliama maruz kaldıklarını anlattı.

Sovyet döneminde Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesi içinde bizzat bulunan ve o dönemde Askeri Kadın Taburunu kurarak Komutanlığını da yapan Prof. Dr. Hanım Halilova, Ermenilerin bu katliamı Rus desteği ile gerçekleştirdiklerini ifade etti.  

 Yüreğinin vatan sevgisi ve Türkiye sevgisiyle dolu olduğunu sözlerine ekleyen Halilova, konferansa katılan gençlere de seslenerek, kendilerinin derslerine çok çalışarak vatanlarına hizmet edecek birer değerli bilim insanı olmalarını konusunda öğütte bulundu.

Konferans sonunda NEHÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Hanım Halilova’ya teşekkür ederek kendisine plaket takdim etti.