65 Yaş Üstü İnsanların Belediye Halk Otobüslerine Ücretsiz Binme Yasası Çıktıktan Sonra,  Halk Otobüsü İşletmeleri İle 65 Yaş Üstü Vatandaş Arasında Sorunlar Olmaya Başladı... 

Her İki Açıdan Objektif Bakışla;

- 65 Yaş Üstü Vatandaş “Hükümet Yasa İle Bize Böyle Bir Hak Tanımış Ve Biz Bu Hakkımızı Neden Kullanmayalım.”

Halk Otobüsü İşletmeleri “Günlük Yolcu Taşıma Kapasitesinin Yarısını Ücretsiz Taşımak Zorunda Kalıyoruz Ve Zarar Ediyoruz. Böyle Giderse Kontak Kapatmak Zorunda Kalırız”

Peki Kim Haklı ???


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre 65 yaş üstü vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma genelgesi geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmişti;

Bakanlık genelgesinde, “Türk vatandaşı 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise % 50 indirimli yararlanacak.” Denilmekte.

Bakanlık genelgesine uymak zorunda kalan Nevşehir Belediyesi Halk Otobüsü İşletmecileri ise daha ilk günlerde taşıdıkları yolcu sayısının %60’ını geçen bir oranını ücretsiz taşımaya başladıklarını belirtmeye başladılar.

Açıkcası 
Nevşehir'de toplu taşıma şoförleri için bu uygulama "Çile bülbülüm çile'ye "dönüştü.

"Bizde FİB Haber Merkezi olarak konu hakkında Yapmış olduğumuz araştırmalar üzerine ortaya çok ilginç bir tablo çıktı..."

Biliyormuydunuz ??? Nevşehir Halk otobüslerinde Polis,  Zabıta,  Şehit Aileleri, Gazi ve Aileleri, 65 yaş ve üstü olanlar, % 40 raporlu engelliler,  refakatçi, postacılar, basın  mensuplarına ücretsiz, Öğrencilerede indirimli tarifesi ile günlük ortalama yolcu sayısı 5000 kişi Nevşehir'de ücretsiz olarak taşınıyor....

Ücretsiz toplu taşımada Bu sayının Nevşehir nüfus yapısı itibariyle emekli kenti olması özelliği ile ayrıca engellilerimizle birlikte yaklaşık 20 Bin kişiye ulaştığı tahmin ediliyor.

Bir çift lastik fiyatı ,Mazotu ,Yağı ,parçası ,Şoförü ,bandrolu, sigortası ,SGK'sı ve sonuçta her biri rızkı için çalışıp Aile geçindiriyor.

Şimdi olayı bu tarafıyla düşündüğünüzde "- Abi Sende Haklısın be!" demekten başka birşey diyemiyorsunuz...!

Olayın aslı SUİSTİMAL...!

Nerde beleş oraya yerleş mantığıyla 65 Yaş ve üzeri toplu taşıma hakkını farklı bir anlayışla suistimal edenler gerçekten mağdur olan vatandaşlarımızında hakkını gasp ediyorlar. Şöyleki bu hak sebebiyle keyfi şehir turuna çıkanları mı arasınız , İş Bankası karşısındaki duraktan binip Ziraat bankası önündeki kırmızı ışıklarda inenlerimi dersiniz. Yoksa Nevşehir'in en biraz anlayış biraz duyarlılık ve hassasiyetle bu sorun aslında çözüme rahatlıkla kavuşur... Yada...

Çözüm yolu açık. Konuştuğumuz vatandaşlar 600 TL'lik ulaşım yardımını Engellilere ve 65 yaş üstüne yapılmasının daha uygun olacağını belirtiyorlar. Böylelikle Şöforler ile vatandaşta karşı karşıya gelmemiş olurlar...

HALK OTOBÜSÜ İŞLETMECİLERİ İSYANDA

Nevşehir Belediyesine hat kira ücreti ödeyerek, şehir içi toplu taşımacılık yapan Halk Otobüsü İşletmecileri genelgenin uygulanmasıyla, daha ilk günlerde büyük bir ticari sıkıntıya gireceklerini belirterek, çare aramaya başladılar.

Taşıdıkları günlük toplam yolcu sayısının yaklaşık %50’sini geçen oranını artık ücretsiz taşımaya başladıklarını, bu nedenle de ciddi ticari zararlara uğradıklarını söyleyen halk otobüsü işletmecileri sorunlarını şu şekilde aktardılar;

“Günlük yolcu sayımızın yarıdan fazlasını ücretsiz taşımaya başladık. Nevşehir zaten bir emekli kenti. Ticari amaçla yaptığımız bu işten daha ilk günlerde ciddi zararlar etmeye başladık.  Her gün zarar ediyoruz. Dayanacak gücümüz yok. Ya bir çare bulunmalı, yada en kısa sürede kontak kapatmak zorunda kalırız.”  


BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Çıkan yasa ile 65 yaş ve üstü kişiler ücret vermemekte kendilerini doğal olarak haklı buluyorlar ve haklılar da.

Fakat halk otobüsü işletmecileri de taşınan yolcu sayısının yarıdan fazlasını ücretsiz taşıdıklarını, bu nedenle de büyük zararlar ettiklerini belirterek, bir çözüm bulunmasını istiyorlar.

Halk otobüsü işletmecileri de böylelikle kendilerine göre haklılığını ortaya koymaktalar.

Ya halk otobüsü işletmecilerinin bu sorununa Nevşehir Belediyesi ve Valilik bir çözüm üretmeliler, ya da halk otobüsü işletmecileri önümüzdeki günlerde verdikleri bu hizmeti ilk etapta aksatır, daha sonra ise durdurmak zorunda kalabilirler.