Kırşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi internet sitesinde yapılan duyuruda, ”

​Kırşehirde kısa süre içerisinde Merkez İlçeye bağlı Özbağ Kasabası ve Karahıdır Köyü, Boztepe İlçelerine bağlı Külhüyük Köyü ve Mucur ilçesine bağlı Kızıldağyeniyapan Köyündende olmak üzere toplam 4 mihrakta şap hastalığı görülmüştür.

Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla Özbağ Kasabası ile Karahıdır, Külhüyük ve Kızıldağyeniyapan Köylerine hayvan giriş çıkışı yasaklanarak karantina başlatılmıştır.

Ayrıca hastalığın yayılmasının önlenebilmesi için Kırşehir  Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı 23.11.2015 tarihinden itibaren ikinci bir karara kadar kapatılmıştır.” denildi.

şap

Edinilen bilgiye göre, Kırşehir’de canlı hayvan pazarının ne zaman faaliyete gireceği ve söz konusu şap hastalığının detayları hakkında, Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar sonrası ilerleyen günlerde kamuoyuna daha geniş bir açıklamada bulunacağı bildirildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR ?

YCp7VGoiMtPIu40xN8h0EDb3FOLrHYL2

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.