İstanbul'da geçtiğimiz gün düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü toplantısı sonrası yapılan flaş açıklamada Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak görüldüğü ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı sonrası Olağanüstü Toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı kararını açıkladı. Olağanüstü toplantı sonrası yayımlanan ortak bildiride Doğu Kudüs'ün Filistin'in Başkenti olarak kabul edileceğine yer verildi. Peki Doğu Kudüs neresidir? Doğu Kudüs neden önemli? Doğu Kudüs neden Filistin'in başkenti olarak kabul edildi? Doğu Kudüs'ün haritadaki yeri nedir?

Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta bölgesinde yer alır. Bu nedenle Kudüs, her iki ülke için büyük öneme sahiptir. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir. İşte Haritadaki yeri ile Kudüs:

Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma ile karşı karşıya kalan, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiş ve zengin kültürü ile 4 bin yıldan beri ayakta durmaktadır. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olarak görülen Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için de önemli bir yere sahiptir. Yahudi ve Hristiyanlar için mübarek olarak görülen bazı yapı taşları da burada bulunmaktadır. 
İsa’nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud’un ele geçirmesi ise Kudüs’ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır. İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor. Filistinliler, Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti'nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs'ü başkenti olarak görüyor. Hamas, İsrail'in Kudüs'ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.


Google'da Filistin'in başkenti olarak Doğu Kudüs'ü tanıdı!
Doğu Kudüs'ün İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tarihi zirvesinde Filistin'in başkenti olarak ilan edilmesinin ardından, Google da harekete geçti. Google, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımladı. 


1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından Kudüs ikiye bölündü; Yahudilerin çoğunlukta olduğu Batı kısmı İsrail'in, Müslüman ve Hristiyan Filistinlilerin çoğunluğu oluşturduğu Doğu kısmı Ürdün'ün hakimiyetinde kaldı. Batı Kudüs'te Arapların yaşadığı Katamon ve Malha gibi muhitler zorla boşaltıldığı gibi aynı kaderi Doğu Kudüs'te Eski Şehir ve Silwan muhitlerindeki Yahudiler de paylaştı.

1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından Doğu Kudüs ve Batı Şeria İsrail'in hakimiyeti altına girdi. Bundan kısa bir süre sonra, Batı Şeria'daki komşu köylerle birlike Doğu Kudüs ilhak edildi. Kasım 1967'de çıkan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararıyla İsrail'e "yakın zamandaki çatışmalar sonucu işgal edilen topraklardan" çekilme çağrısı yapıldı. 1980'de Knesset tarafından çıkarılan Kudüs Yasasıyla "Kudüs'ün, tam ve birleşik bir halde İsrail'in başkenti olduğu" bildirildi ve böylece Kudüs'ün tek taraflı olarak ilhak edildiği resmileştirildi. Bu bildirge Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 478 sayılı kararıyla geçersiz sayıldı.

Kaynak: Kpsscafe.com.tr