Türkiye’de son günlerde araç sürücülerine gelen HGS cezaları konusunda büyük bir şok yaşıyor.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Nevşehir’de de bazı sürücüler HGS cezalarından dolayı şikayetçi olmaya devam ediyor. Son olarak Nevşehir’de özel bir nakliye firması sahibi olan Zafer Çetinel isimli vatandaş bugüne kadar 50 Bin Liranın üzerinde ceza ödemesinin ardında gelen cezalar sonrasında soluğu mahkemede aldı. Nevşehir’de HGS cezası için Pazarcık Sulh Ceza Mahkemesine itiraz eden Av. Fazlı Koç’un itirazını yerinde bulan mahkemeden Türkiye’de emsal gösteren karar çıktı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Av. Fazlı Koç Bizim açtığımız dava tır ve dorseler ile ilgili ilişkin olarak kaçış geçişler ile ilgili bir davaydı derken şunları söyledi. ‘’Biliyorsunuz tırlar ve dorseler geçişlerde iki plakaya sahiptir. Çekicilerin geçiş esnasında her ne kadar HGS okunuyorsa da arkadaki dorselerin plakaları HGS sistemi tarafından da okunuyor. HGS’lerde kaçak geçiş olarak görünüyor. Bundan dolayı bir çok nakliyeci ve şoför arkadaşlarımıza ceza gelmektedir. Buna ilişkin olarak biz Pazarcık Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunduk. Pazarcık Sulh Ceza Hakimliği dorselere ilişkin olarak verilen cezayı iptal etti. Burada kanaatimce idari bir hata vardır. Dorseler motorlu araç niteliğinde değildir. Dorseler çekiciler ile birlikte bir motorlu araçtır. Bundan dolayı kesilen cezaların iptaline ilişkin olarak Pazarcık Sulh Ceza Mahkememizin verdiği bir karar var. Vatandaşlarımız da dorseler ile ilgili verilen cezayı Sulh Ceza Mahkemelerine başvurduklarında iptaline ilişkin bir karar çıkarttık. Bu emsal bir karardır. Bu kararı tüm şoför arkadaşlarımız kullanabilirler. Bunu kendi yöntemleriyle yapabilecekleri gibi internet sitemizden de ulaşabilirler’’ diye konuştu.
Müvekkilinin bugüne kadar 50 Bin liraz üzerinde ceza ödediğini belirten Koç, Müvekkilim 50 Bin Liranın üzerinde bir HGS geçiş cezası ödedi. Bu HGS geçiş cezalarında HGS kartlarının dolu olmasına rağmen ödedi. En sonunda bundan idari başvuruları yaptı. İdari başvurularında bir sonuç alamamış ve sonra bize geldi. Biz bugüne kadar 200’ün üzerinde HGS geçiş cezalarına itirazda bulunduk’’ şeklinde konuştu.
Araç sürücülerine de uyarılarda bulunan Av. Fazlı Koç gelen ihbar kağıdının üzerinde de belirtildiği gibi belli bir sürenin içerisinde dava açmaları gerekmektedir. Sulh Ceza Mahkemeleri bu konuda yetkilidir dedi.