NEVŞEHİR(MHA) Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği, 6 Mayıs’ta kutlanacak olan hıdırellez nedeniyle etkinlik düzenlemeye hazırlanıyor.

Kapadokya Rumeli Mübadilleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serkan Sonradanbulan, Mayıs ayının ilk haftasında kutlanacak olan, kültürümüzün önemli mozaiklerinden biri olarak kabul edilen Hıdırellez nedeniyle bir etkinlik yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Rûmî senede Nisan ayının 23. Mîladî senede mayıs ayının 6. günü. Hıdırellez, Hızır aleyhisselâm ile İlyâs aleyhisselâmın isimlerinin birleştirilerek söylenmesinden doğan bir ifâdedir. Bir yıl, “Hızır” ve “Kasım” olarak ikiye ayrılır. Mayıs ayının 6’sında Hızır ile yaz başlar ve 186 gün sürer. Kasım ayının 8’ine kadar devam eder, bundan sonra kış başlar. 179 gün (Şubat’ın 29 çektiği artık yıllarda 180 gün) sürer. Yazın ilk günü sayılan 6 Mayıs gününe Hıdırellez denmesinin sebebi ise; Hızır aleyhisselâmın kurak bir yere oturması ile o yerin yeşerip dalgalanmaya başlamasıdır. Bu sebeple, yaz başlangıcında ortalığın yeşermeye başladığı güne yeşil manasına gelen Hızır Günü, yine bu güne Hızır ile İlyas’ın (aleyhimesselâm) buluştukları rivayeti sebebiyle de Hıdırellez (Hızır-İlyâs) denmiştir.
Bugün yaz günlerinin başlangıcı sayıldığından, temiz havadan ve bol güneşten istifade etmek maksadıyla kırlara çıkmak, halk arasında âdet hâline gelmiştir. Bugünün İslamiyet’te dini bir hüviyeti ve kutsiyeti yoktur. Soğuk ve yağışlı geçen kış günlerinden sonra havaların ısınması ve toprağın yeşile bürünmesi, insanların açık havaya, kırlara çıkmak arzuları, Hızır ve İlyas aleyhimesselâma Müslümanlar arasında duyulan sevgi ve saygı ile birleştirilerek böyle bir âdet ortaya çıkmıştır. Ayrıca bugün, insanların bir araya gelip karşılıklı olarak muhabbet ve hürmet duyguları içinde sohbet ederek hoşça vakit geçirmelerine; kırlarda ve mesire yerlerinde birbirlerine hürmet ve ikramda bulunarak, aralarındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilmesine vesile yapılmıştır. Bilhassa Anadolu’da bir halk âdeti olarak yaşamıştır. Ancak, son yüz sene içinde Hıdırellez’in aslı ve manası bozulup, yeni çehrelere büründürülmüştür. Hızır, Hıristiyanların “Noel Baba”larına benzetilmek istenerek, Noel Baba’nın yılbaşlarında herkese hediye dağıttığı gibi, Hızır’ın da bolluk ve bereketin işareti olarak yeşilliği, çiçeği getirdiği inancı rastgele söylenmektedir. Bundan dolayı, Hıristiyanların Noel gecelerinde yaptıkları her türlü taşkınlık ve çılgınlıkların, Hıdırellez günü Müslümanlar tarafından yapılması için çeşitli telkin ve propagandalar yapılmaktadır. Bunların İslamiyet’te hiçbir yeri yoktur. İslâmiyet, Hızır ve İlyas (aleyhimesselâmın) Allah’ın sevgili kullarından olduğunu haber vermekte, fakat onlar adına mukaddes bir gün bildirmemektedir. Dolayısıyla 6 Mayısta İslamiyet’in beğenmediği, haram ettiği şeyleri yaparak eğlenmek yasaktır. Bunun gibi, bugünde halk arasında zaman zaman görülen batıl îtikatlardan olan kısmet açılsın diye ağaç dallarına para ve bezler bağlamak gibi işler de, İslamiyet’in yasakladığı şeylerdendir. Bu gibi hurâfelerin kaynağı, esasen Hıristiyanlık ve Yahudîliktir. Bize onlardan geçen bu gibi şeylerin Hızır ve İlyas aleyhimesselâm ile hiçbir alâkası yoktur.