Hoş Geldin Ya Şehri Rahmet!

Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan!

 

Dün gibi, nasıl da geçiyor zaman, Mübarek üç aylar geldi diye sevinmiştik. Regaib Kandili ile uyandık, Miraç Kandili ile kendimize geldik, BERAT Kandili ile güçlendik, kuvvetlendik, dirildik. Dualarımızla besledik ruhumuzu, O Kutlu Nebi’nin öğrettiği dua ile, “Allah’ım Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek eyle ve (hayırlısıyla sağ salim) Ramazan’a vasıl eyle” diye…. Evet dualarımız kabul oldu.

 

Regaib’in, Mirac’ın ve Berat’in müjdesi, geldi, geliyor gelecek dediği,  On bir ayın sultanı, günahkârların sebeb-i güfranı olan Ramazan Ayı Hoş geldi safa geldi. Gelin aziz dostlar, tefekkür ile tedebbur ile tezekkür ile derinden bir “Elhamdülillah” diyelim. Bir kere değil, bin kere değil, yüz bin kere “Elhamdülillah”.

 

Zira geçen Ramazan bizimle olan gezen-tozan, yiyen-içen, gülen-eğlenen, koşan-koşuşturan, daha yapacağı çok iş olan niceleri aramızda yoklar, bu Ramazanı göremediler. Çok şükür Rabbimize bize ömür verdi. Her nefeste bir hayat bahşederek bu Ramazana bir kez daha sağ salim kavuşturdu. O’nun için bir kez daha “Hamdolsun” diyoruz.

Bu kadar mı önemli?  Derseniz.

Evet “O kadar önemli” derim.

 

Zira Ramazan; Cenab-ı Allah’ın; “Benim içindir, O’nun sevabını bizzat ben vereceğim” dediği ORUZ ayıdır, Ramazan.

Yemeyi, içmeyi terk edip beşeriyetten melekûta URUÇ ayıdır, Ramazan.

 

Bakması ibadet, okuması ibadet, dinlemesi ibadet, ezberlemesi ibadet, ahlakıyla bezenmesi ibadet, ahkâmıyla hükmetmesi ibadet olan, Arştan arza uzatılmış, sıkı sıkı tutunanı Cennete, Cemalullaha götüren; habli metin olan hidayet kaynağı, Hak ve hakikat menba-ı KUR’AN ayıdır, Ramazan.

 

Cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanın bağlandığı RAHMET ayıdır, Ramazan.

 

Allah’a inanarak ve sevabını O’ndan umarak oruç tutanların bağışlandığı MAĞFİRET ayıdır, Ramazan.

 

Allah’ın izni ile Cebrail (a.s) ın ve Meleklerin yeryüzüne tenezzül eylediği, “İkra” emrinin beşer kalbiyle buluştuğu, selam ve esenliğin her tarafı kuşattığı, Bin aydan daha hayırlı bir geceyi içinde barındıran KADİR ayıdır, Ramazan.

 

Sabır İmanın yarısıdır, Oruçta sabrın yarısıdır, Orucun ancak kendisiyle tutulabildiği SABIR ayıdır, Ramazan.

 

Sofralarımızın dolup taşıdığı bolluk ve BEREKET ayıdır Ramazan,

 

Sahurluk, İftarlık, Bayramlık diyerek O çarşıdan bu çarşıya, Namaz, Teravih, Sohbet, Mukabele, Dua diyerek o camiden bu camiye HAREKET ayıdır, Ramazan.

 

Açlıkla daha iyi farkına varılan fakirler ve yoksullara el uzatılan YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA, SADAKA ve ZEKAT ayıdır, Ramazan,

 

Bedenimizin yıllık bakımdan geçtiği, dinlendiği, kanımızın, canımızın tazelendiği SIHHAT ayıdır, Ramazan.

 

Recep Ekme, Şaban Sulama, yapılan amellere karşılık bol bol devşirilen HASAT ayıdır, Ramazan.

 

Nafileye farz, farza ise yetmiş farz sevabının müjdelendiği, hayırda, hasenatta, ibadette, taatta YARIŞ ayıdır, Ramazan.

 

Küskünlüklerin bittiği, dargınlıkların sona erdiği, herkesin birbirini davet ettiği, gelip gittiği sevgi, saygı, muhabbet ve BARIŞ ayıdır, Ramazan.

 

Allah’ın insanları, İnsanların birbirlerini affettiği BAĞIŞ ayıdır, Ramazan.

 

Bütün bunların sonunda Yurdumuza, yuvamıza dolan ve Bayram sevinciyle zirveye ulaşan huzur, mutluluk ve SAADET ayıdır, Ramazan.

 

Ne dersiniz böyle olunca Ramazan, O’na bizleri bir kez daha kavuşturduğu için yaratan, yaşatan, yetiren, bitiren bu günlere getiren Kemal sahibi, Cemal sahibi, Celal sahibi Allah’a bir kez daha şükretmemiz, hamdetmemiz gerekmez mi? Elhamdülillah.!

 

Ne mutlu kadrini bilene, Ne mutlu İdrak edene, Ne mutlu ihya edene, Ne mutlu Ramazan’da bir tane de olsa kötü alışkanlığını terk edene, Ne mutlu bu Ramazan’da iyiliklerine bir yenisini ekleyene…

 

Özetle;

Oruç Ayıdır,

Kur’an Ayıdır,

Rahmet Ayıdır,

Mağfiret Ayıdır,

Kadir Ayıdır,

Sabır Ayıdır,

Hareket Ayıdır,

Bereket Ayıdır,

Zekat Ayıdır,

Sıhhat Ayıdır,

Hasat Ayıdır,

Yarış Ayıdır,

Barış Ayıdır,

Bağış Ayıdır,

Huzur, Mutluluk ve Saadet Ayıdır, Ramazan

 

Bu duygu ve düşüncelerle Ramazan’ınızı tebrik ediyorum, Dünyanın her neresinde olursa olsun akan kanların ve göz yaşlarının dinmesine, sevgi, barış ve hoşgörünün insanlığın sinesine inmesine vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.

 

  Yakup ÖZTÜRK

Nevşehir İl Müftüsü