64. Hükümet Alevilere ilk kez cemevlerinin hukuki statüsünün tanınacağı sözü verdi. "Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır" ifadesine hükümet programlarında demokratikleşme ve yeni anayasa başlığı altında yer verildi.

AK Parti ilk olarak 1 Kasım seçim beyannamesinde yer verdiği vaadini hükümet programına da taşıyarak Alevilere 4 yıl içinde bunu gerçekleştiriceğini taahhüt etti. Hükümet önümüzdeki günlerde açıklayacağı 3, 6 aylık ve 1 yıllık Eylem Planları ile bunu hangi tarihte yerine getireceğini gösterecek. 64. hükümet programında Alevilere yönelik olarak kullanılan diğer ifadeler ise aslında daha önceki beyanname ve programlarda yer alanlarla neredeyse aynı.

Düşünce, inanç, ifade ve girişim özgürlüğü insan onurunun ve kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğu ve anayasal koruma altında olduğu belirtildi. "Bu özgürlükleri sınırlayan yegâne unsur, eşit haklara sahip diğer vatandaşların özgürlük alanları ve onurlarıdır." denildi. Programda şu ifadeler yer aldı:

"Herkesin temel hak ve özgürlüklerden en ileri derecede yararlanacağı bir Türkiye'yi hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda, toplumdaki her bireyin yaşam tarzını güvence altına alan bir yaklaşımı benimsiyoruz.

Bu bağlamda; geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız."