İlginç Tarihi Olaylar Ve Kişiler

(Herkes kendisi için okusun)

Dostlar! Şu gök kubbede söylenmedik söz, yapılmadık iş kalmamıştır. Daha da yapılacak ve söylenecektir de. Fakat gördüğüm o ki, insanoğlu unutkan, unutkan olduğu kadar da aceleci ve cahildir.

Humbaracıbaşı Ahmet paşa (Kont de Bonneval)

Fransa doğumlu. Osmanlıya sığındığında 54 yaşındaydı. İyi bir asker olarak biliniyor. Osmanlıda askeri manada epeyce çalışma yaptı. Müslüman oldu. İslam algısı hep tartışıldı; gerçekten mi, yoksa bazı emellerini gerçekleştirmek için mi Müslüman oldu?   

Çalık Ahmet İkinci Mustafa'yı oluşturduğu on bin kişilik orduyla tahtından edip yerine getirdiği üçüncü Ahmet'i tahta çıkarttıktan bir müddet sonra kendine tevdi edilmek istenen makamı almak için gittiği sarayda öldürülür...

Üçüncü Ahmet'i tahtından eden Patrona Halil'de yine aynı akıbeti yaşar...

Siyaset hep böyle olagelmiştir. Günümüzde farklı mı?

İbşir Mustafa Paşa 4. Mehmet zamanında Halep valiliğinden Sadrazamlığa getirilirken iyi veya kötü yaptığı bütün işleri beraber yaptıkları Abaza Hasan ile Kürt Mehmet’i de yanında getiriyor fakat Mustafa Paşa’yı ilk terk edenlerden biri de gene Kürt Mehmet ile Abaza Hasan oluyor.

Benzeri hadiseleri küçücük ilimiz de dahi yaşamaktayız. Birbirinin vaz geçilmezlerini siyaset veya makamın nasıl ayırdığını; bir yere gelmek veya geldiği makamı kaybetmeme adına nasıl alçaldıklarını görüp durmaktayız!

Daha dün sarmaş dolaş olanların bugün birbirinin aleyhinde olmaları; doğrusu beni hiç ama hiç şaşırtmıyor...

Kimi kim için, neyi ne için yaptığımızı ve terk ettiğimizi iyi düşünelim.

Keşke demeden keşke denmeyecek hayırlı çalışmalar yapalım.

Beyler! İnsanın bir duruşu, bir mehabeti, bir tanımı olmalı.

Nâ-puhte (pişmemiş-ham, olmamış) ve tabasbusçu (yaltakçı)olmaktansa; herkes bulunduğu yerin hakkını versin...

Ahmet BELADA