Belediyemiz tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen, Avanos-Kızılırmak Kültür ve Sanat Günlerinin bu yılki ilk konuk yazarı İlknur BEKTAŞ’ın katılımıyla, 1 Mart 2014 Cumartesi günü Belediye Toplantı Salonunda “Kara Fatma” konulu söyleşi düzenlendi.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız Dr. Mustafa KÖRÜKCÜ, katılımcıları selamlayarak sözlerine başladı. “Belediyemizin bu yıl 5.’sini gerçekleştirdiği kültür-sanat etkinlikleri ile ilgili kısaca bilgi vererek, önümüzdeki günlerde bu yılın etkinlik takviminin hazırlanarak belediyemizin web sitesinden ve broşür olarak hazırlanarak yayınlanacağını söyledi. Dünya Kadınlar Günü’nde yapılması planlanan fakat konuk yazarımız İlknur BEKTAŞ’ın yoğun programlarından dolayı bugün gerçekleştirdiğimiz söyleşinin konusu olan Kara Fatma’nın aslında milli mücadelede ve öncesinde vatanı, bayrağı ve inancı için mücadele etmiş en önemli kadın kahramanlarımızdan birisi olduğunu ifade etti. Daha sonra sözü konuk yazarımız İlknur BEKTAŞ’a bıraktı.

Söyleşi öncesinde, Osmanlı İmparatorluğunun yıkılış sürecinin en sancılı ve sorunlu günlerinde Erzurum’da doğan Kara Fatma lakaplı Fatma Seher’in kısa biyografisini içeren sinevizyon izlendi.

Konuk yazarımız İlknur BEKTAŞ; söyleşi başlığımız olan Fatma Seher nam-ı diğer Kara Fatma hakkında tarihi belgeler eşliğinde hazırlanan slayt sunumu ile katılımcılara önemli bilgiler aktardı. Biyografik özelliklerinden, eski fotoğraflara ve belgelere kadar birçok bilinmeyeni veya yanlış bilinenleri aydınlattı. Kara Fatma ile ilgili olarak, “boyu 1.45’ti. Cesaretli ve gözü karaydı. Cepheye gitti, esir düştü, işkence gördü fakirdi ama gözü toktu. Kendi halinde yaşardı. Eşini ve 2 oğlunu savaşta kaybetti. Daha sonra kız kardeşinin kızını büyüttü. Kendi yeğenini büyüten gönlü zengin bir kadındı dedi.

Hayatının son günlerinde hastalıkla mücadele ettiğini, Darülacize’de 10 gün kadar tedavi gördüğünü ve burada vefat ederek İstanbul Tophane’den ailesi ile birlikte top arabasıyla Kulaksız Mezarlığı’na getirildiğini ve buraya defnedildiğini, mezarlıktaki yerinin ada olarak belli olduğunu fakat noktasal olarak bilinmediğini tarihi vesikalarla açıkladı.

Söyleşi soru cevaplarla devam etti. Daha sonra konuk yazarımız katılımcılar için kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdiler.