Kanadalı bir şirket şişelediği temiz Kanada havasını, Çin’e satmaya başladı.

 Çin’de hava kirliliği insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştı. İnsanlar sokaklarda maskeyle dolaşmak zorunda kalıyor. Kanadalı bir girişimci ise şişelediği temiz havayı Çinlilere şişesi 14 ile 20 dolar arası değişen fiyatlara satmaya başladı. İlk 500 şişenin 2 haftada satıldığını belirten şirketin Çin sorumlusu Harrison Wang, 1000 şişelik yeni bir partinin de önümüzdeki günlerde Çin’e gönderileceğini açıkladı.

Vitality Air şirketinin kurucu ortağı Moses Lam hava satma fikrinin geçen sene ortaya çıktığını söyledi. “Sadece eğlenmek ve “havayı acaba satabilir miyiz?” sorusuna cevap bulabilmek için yaptığımız bir denemeydi.” diyen Lam, birkaç haftada bir temiz hava şişelemek için 4 saatlik yol kat edip Banff kentine gitmek zorunda. Şişelerin elle doldurulduğunu sözlerine ekleyen Lam, “bizim işimiz temiz havayla, temiz havayı da yağlı makinelerden geçirerek şişelemek istemiyoruz o yüzden elle dolum yapmayı tercih ediyoruz” dedi.

TWITTER'DAN MESAJ VERDİ

vitality-air-twitter.jpg

Şirket resmi Twitter hesabından da Çin'deki hava kirliliğine dikkat çekerek "Çin hava kirliliği için kırmızı alarm verdi. Bir nefes temiz havaya mı ihtiyacınız var? Bizim ürünlerimize göz atın!" şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Çin halkı şişelenmiş havaya ilgi gösterse de Çinli bilim insanları şişelenmiş havanın hiçbir işe yaramayacağı söylüyor. Uzmanlar “kendi havamızı partiküllerden arındırmalı ve havada bulunan görünmeyen öldürücü maddelerden temizlemenin yollarını aramalıyız” diyerek hava kirliliğinin kökten çözümü için çalışılması gerektiğinin altını çiziyor.

NTV - Ömer Faruk Şahin