Tüketicilerin sıkça kullandığı, banka veya GSM şirketleri ile Facebook  ve Twitter gibi sosyal medya organlarından gönderilmiş gibi gösterilen elektronik  posta ve linkler aracılığıyla tüketicilerin bilgileri çalınabiliyor ve hesapları  boşaltılabiliyor.
 
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem  Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yeniden bilgisayar  korsanlarının İnternet kullanıcılarını yanıltarak elektronik posta ile sosyal  medya hesaplarını, kişisel ve hesap bilgilerini ele geçirmek için farklı  yöntemler kullanmaya başladığını söyledi.
 
Ateş, son dönemde "Facebook adına, birisi şifre değişikliği talebinde  bulundu" ya da Twitter üzerinden "Sayın Kullanıcı, bu mesajı hesabınız güvenlik  riski taşıdığı için alıyorsunuz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak kullanıcı adınız  ile güvenlik panelimize kayıt yaptırarak hesabınızı güvenli hale getirmeniz  gerekmektedir. Aksi taktirde hesabınız kapatılacaktır. Twitte Inc. Turkiye"   şeklinde mesaj veya e-posta atıldığını aktardı.
 
Bu tarz virüslü uzantı üzerinden kişilerin şifresinin ele geçirilmek  istendiğine dikkati çeken Ateş, "Genellikle siber saldırılar, kullanıcıların  algılarını yanıltmaya yönelik tuzaklardır. Kullanıcılar, siber saldırı uyarısıyla  tuzağa düşürülmek suretiyle gönderilen uzantıya şifre girilmesinin ardından  elektronik posta hesaplarını başkalarına kaptırmaktadır" dedi.
 
Bankalardan gönderilmiş gibi gösterilen maillerle dolandırıcılık
 
Ateş, bir başka aldatma şeklinin de bankalardan gönderilmiş gibi  gösterilen e-postalar olduğunu dile getirdi.
 
Bu elektronik postalarda, vatandaşların bankacılık şifresini  değiştirmesi gibi farklı isteklerin yer aldığını anlatan Ateş, "Bu şekilde  vatandaşın hesap numarası hatta bankacılıkla alakalı şifreleri bile ele  geçirilebiliyor. Daha sonra bunlar kullanılarak vatandaş mağdur ediliyor,  dolandırılıyor. Gönderilen virüslü linklere tıklanması için her türlü süslü  kelimeler kullanılabiliyor" diye konuştu.
 
 "Yüksek fatura iddiasıyla gönderilen maillerle bilgiler  çalınabiliyor"
 
Ateş, son dönemde çok geniş tüketici kitlelerine hizmet sunan GSM  şirketlerinden geliyormuş izlenimi verilen e-postaların da çoğaldığına değinerek,  "Cep telefonu abonelerine de yüksek tutarlı elektronik fatura görüntüsü ile  virüslü iletiler gönderilmektedir. Bilerek yüksek rakam yazılıyor ki vatandaş  merak edip hemen tıklasın" bilgisini paylaştı.
 
Tüketici, bu yüksek faturanın nedenini anlayabilmek için eki açmak  istediğinde veya verilen linki tıkladığında sistemin kötü niyetli kişiler  tarafından ele geçirildiğinin altını çizen Ateş, bu kişilerin daha sonra  bilgilerini ele geçirdiği tüketicilerin banka hesaplarını boşalttığını vurguladı.
 
Ateş, "Bazıları da bilgilerini kurtarmak isteyen kurbanına virüslü  programın şifre anahtarını 15 bin dolara varan bedellerle satmayı önermekte"  dedi.
 
Dikkat edilmesi gereken noktalar
 
 Hiçbir banka veya güvenli içerik barındıran kurumun elektronik posta  yoluyla herhangi bir davet göndermeyeceğini anımsatan Ateş, "Bu tür güvenlik  işlemlerini kurumların kendi resmi İnternet sitesinden, linki HTTPS ile başlayan  sayfalardan yapıyor olduğunuza dikkat edin" dedi.
 
Ateş, HTTPS'nin manasının "Türkçe, güvenli hiper metin aktarım  iletişim kuralı" olduğunu belirterek, şunları da kaydetti:
 
 "Klasik http adrese güvenlik protokolü eklenerek HTTPS oluşturulur. Bu  sistemle veriler 'başkaları okumadan' aktarılır. Özellikle bankaların İnternet  şubelerinde ya da kredi kartıyla ödeme yapılan sistemlerde kredi kartı  bilgileriniz doğrulanırken, tarayıcınızdaki adres çubuğunun başında 'http' yerine  'https' yazdığını görürsünüz. Bu şekilde bilgiler şifrelenir ve ilgili taraflar  dışında kimsenin okuyamayacağı hale getirilir. Bu nedenle tüketiciler, bu ve  benzeri siber saldırılardan zarar görmemek için özellikle akıllı telefonlarına ve  bilgisayarlarına, güvenilirliğinden emin olmadıkları uygulamaları indirmemeli ve  şüpheli gönderileri, mail, web sitesi gibi ekleri kesinlikle açmamalıdır."