Evrensel değerler ile beraber bölgesel değerlerin de ön plana çıktığı günümüzde, üniversiteler için bulundukları bölge ve şehir ile etkileşim önem kazanmıştır. Günümüzde üniversitelerin karşı karşıya olduğu konulardan birisi de, çevreleriyle işbirliği yapabilmek ve ortaklık potansiyellerini değerlendirmektir. Üniversiteler, bulunduğu şehir için; insan kaynakları, bilgi, eğitim, iş ve sosyal hizmetler konusunda önemli kurumlardır. Üniversitelerin işlevleri ve etkileri ekonomik ve sosyokültürel boyutlarda ele alınabilir. Ancak ekonomik işlev ve etkiler ile sosyokültürel işlev ve etkileri birbirlerinden bağımsız olarak ele almak mümkün değildir. Çünkü sadece ekonomik olarak değerlendirilebilecek bir işlevin, sosyokültürel etkileri olabileceği gibi, sosyokültürel olarak değerlendirilebilecek bir işlevin de uzun dönemde ekonomik etkiler yaratması doğaldır.
Üniversite ve şehir arasındaki etkileşimin artabilmesi için, üniversitelerin bulundukları şehirlerde algılanma düzey ve biçimlerinin geliştirilmesi, şehir ile üniversite arasında hangi alanlarda işbirliklerinin geliştirilebileceğinin belirlenmesi ve ortak çalışmalar yapılabilmesi önemlidir. Bu işbirlikleri ekonomik, teknolojik, sanatsal, sosyokültürel alanlarda kurulabilir. Ancak, bu işbirliklerinin belirli bir strateji ve amaç odaklı yürütülmesi önemlidir. Bu işbirliği karşılıklı olduğunda; Üniversite – Şehir, Şehir – Üniversite kalkınma daha hızlı ve istikrarlı olacaktır.

Bunun elle tutulur en iyi örneklerinden birini geçtiğimiz günlerde şehrimizde yaşadık; bu büyük kadim Anadolu topraklarında 2016 yılında ilk defa bir futbol müsabakası gece oynandı. Müsabakayı izlemeye gelen seyircinin; şaşkınlığı, hayrete düşmesi, sevinci, mutluluğu, gururu, sahiplenmesi, kendini önemsemesi, tavrı, duruşu ancak orada olan ve bu tür gelişmelere emek verenlerin anlayabileceği, idrak edeceği, ettiği hizmetin anlaşıldığının ve şehre katkısının olduğunu düşünenlerin anlayabileceği bir duygu ve gözlerdeki ışık idi.
O halde; değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz. NEVŞEHİR için düşünenlerin, emek verenlerin, hesapsızca çalışanların sayısını artırmak ve onlara sahip çıkarak destek olmalıyız.
Başka NEVŞEHİR yok……  
Saygılarımla     Yrd. Doç. Dr. Özden TAŞĞIN