Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istifası konuşulan belediye başkanlarıyla ilgili önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Ankara, Bursa ve Balıkesir’in büyükşehir belediye başkanlarına istifalarını verme talebinin iletildiğini belirterek, "3 başkan istifasını verdi, 3 başkan daha verecek." şeklinde konuştu. 

Kritik mesajlar veren Erdoğan, Şu an üç belediye başkanımız istifalarını verdiler, üç belediye başkanımız daha var. Onların da istifalarını en kısa zamanda vereceğine inanıyorum. İstifayı vermelerinin onlar da hazırlığı içindeler. Gereği ne ise yapılacaktır.

AK Parti'de 2019 öncesi belediye başkanı istifası yaşanacağının sinyallerini daha önceki konuşmalarında veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez bu kadar net konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Belediye başkanları istifa etmezse bedeli ağır olur" lafının kendisine ait olmadığını belirterek "Ben gereği yapılır dedim." dedi. Erdoğan ayrıca istifaların da en kısa sürede geleceğini söyledi.



Kurullarımız bu konu ile ilgili kararını vermişlerdir. Bu karar sürecini biz kendileri ile de değerlendirdik. Burada böyle bir adımın atılması gereğini söyledik. Biz sıradan bir parti değiliz. Bu bir davadır. Onlar da bize kalmadan gereğini yaparlar, yapmaları da lazım. Üç başkan en kısa sürede istifalarını verecekler.


Bazı belediyelerdeki görev değişikliği süreciyle alakalı farklı farklı iddialar ortaya atılıyor...

İstanbul’da, Kadir Topbaş Bey, Çevre ve Şehircilik Bakanımızın kendisiyle görüşmesine olumlu yanıt verdi, istifasını o şekilde gönderdi. Ardından Düzce’yle, genel başkan yardımcımız görüştü, o da istifasını verdi. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da istifasını verdiğini duydum.
Şu anda Balıkesir’e (Ahmet Edip Uğur) istifasını verme talebimiz iletildi. Hakeza Melih Bey’e (Melih Gökçek), kendisine bu durum iletildi. Bursa (Recep Altepe) aynı şekilde. Bursa’yla da yarın büyük ihtimalle sayın Başbakan veya ilgili genel başkan yardımcımız veya şahsım görüşeceğiz. Bunları yaparken bir şeyin gayreti içindeyiz: Bu makamlara bağımsız adaylar olarak gelinmiyor, bir partinin gösterdiği adaylar olarak geliniyor; bu görevleri biz asla terkedilmeyecek ilanihaye kalınacak koltuklar olarak göremeyiz. Dolayısıyla böyle bir adımın atılması gerektiği zaman, arkadaşlarımızın, ‘Ben, bu davanın elemanıyım, benim yetkili kurullarım madem ki böyle bir kararı vermişler, ben de ilgili merciye istifamı veririm’ demeleri lazım. İstifa, partiden ayrılma kopma demek değildir. Parti, istifasını veren arkadaşları çok daha farklı yerlerde değerlendirir. Zaman içinde çok daha farklı yerler oluşacaktır, değerlendirilirler. İl başkanları toplantısında da söyledim, olaya böyle bakmak lazım; ‘Ben buraya geldim, burada ilanihaye kalayım’ olmaz.

AK Parti’nin istifalarını istediği başkanlar buna yanaşmazsa, istifa etmemekte direnirlerse ne olacak?
Ben arkadaşlarımızın, öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur.