FİB Haber.Com haber servisimizi arayan çok sayıda vatandaş bir uçak gördüklerini sonrasında bu sesi duydukları ifade ediliyor...

Nevşehir Valimiz Sayın Mehmet Ceylan konuya ilişkin bir araştırma başlattıklarını ifade ederken gelişmeleri FİB Haber e açıklayacaklarını ifade ettiler.

Bu konuda Son ve olması muhtemel bir gelişme de ilk kez FİB Haber ortaya koyuyor..

Bu olaya ilişkin olarak Uçak gördüklerini ifade eden çok sayıda vatandaşın olmsından hareketle daha önce başka illerdede yaşanmış olan Nevşehirlilere
 büyük korku ve merak uyandıran o patlamanın Nevşehir üzerinde ses duvarını aşan F-16'lar olabileceği belirtiliyor...


Özellikle Konya Askeri Hava üssünden kalkış yapan ve Nevşehir üzerinde ses duvarını aşan F-16'lar olabileceği ihtimali ağırlık basıyor.

Nevşehir ve çevresinde ilçe beldelerinde bugün saat 12.00 sıralarında meydana gelen patlama sesi sebebiyle hareketli dakikalar yaşadı...

Büyük heyecan yaratan patlamaya Nevşehir üzerinde alçak uçuş yapan F-16 jet uçağının 
ses duvarını aşmasından kaynaklanabileceği fakat bu bizim daha önce farklı illerden edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak ortaya koyduğummuz bir iddia ama net bilgi birazdan FİB Haber.com da olacak olayla ilgili soruşturma devam ediyor. 

Vali Ceylan ın Açıklaması:

Bu haberi yazdığımız dakikalarda Sayın Nevşehir Valimiz Mehmet Ceylan bizzat FİB Haber Merkezimizi arayarak Haber Koordinatörümüz Fikret Çapacı ya şu bilgi leri verdi.- Endişe edilecek bir durum söz konusu değil.Araştırmalarımız sürüyor. Emniyet ve Asayiş birimlerimiz araştırmalarını sürdürüyor.THY larından düşmüş olabileceği belirtilen bir uçak olmadığı bilgisine ulaştık.Düşen bir uçak bilgisi elime geçmedi.Şuana kadar elimize ulaşan net bir bilgi yok.Alçak uçuş yapan Uçakladan kaynaklanableceği ihitmali de olabilir dedi.Valimiz Ceylan ın konuyu yakından takip etmesi ve ilgisi için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Peki Nevşehir üzerinde alçak uçuş yapan F-16 jet uçağının 
ses duvarını aşmasından kaynaklanabileceği düşünülürse;

KONUNUN BİLİMSEL DAYANAĞI NEDİR?

Yapılan araştırmalarda hiçbir tersliğe rastlanmaması nedeniyle, bunun bir uçağın ses duvarını aşmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Peki ama ses duvarını aşması ne demek... Sesten hızlı uçabilen bir uçak, tam o sınıra geldiğinde neler oluyor ve nasıl oluyor da ses patlaması (sonic boom) yaşanıyor.

SONIC BOOM NE DEMEKTİR?

Sonic boom (ses duvarının aşılması) ile ilgili aşağıdaki bilgilere ulaştık. Sizlerle de paylaşıyoruz.

Ses duvarının aşılması sonucu meydana gelen patlama sesine (Sonic Patlama) denilmektedir.
Hepimiz bir kez olsun yaşamışızdır böyle bi anı, 'Sonic Boom' yani ses duvarının aşılması olayını..
F-16, F5 veya benzeri sesten hızlı uçabilen bir uçak geçerken, birden felaket bir patlama olur, aklımız başımızdan gider.. 

Ses duvarını aştı uçak, önemli değil deriz ama o ses duvarının gerçek bir duvar olduğunu bilmeyiz. Evet o duvar gerçek bir duvar! 

Peki nasıl oluşur bu duvar, onu biraz açmaya çalışalım sizin için. 

1) Ses kaynağından halka şeklinde dalgalar halinde yayılır.

2) Aslında ses, titreşimlerin madde üzerinde ilerlemesinden ibarettir -biz bu titreşimleri kulağımızla algılayıp frekansına (saniyede oluşan dalga sayısı) göre yorumlarız- O yüzden ses dalgaları boşlukta yayılamaz.Her bir dalganın hızı hava ortamında 340m/s yani 1225 km/saat civarındadır ve bu da 1 mach diye adlandırılır. (Sesin hızı yayıldığı ortama göre değişir, ortamın yoğunluğu arttıkça hız artar.)

3) Eğer kaynağın hızı, ses hızına ulaşırsa, o zaman olan olur. Ses dalgalarının hepsi üst üste biner. Yani kaynak, çıkardığı ses dalgalarıyla beraber aynı hızda ilerlemeye başlar.

Bu dalgalar moleküller üzerinde titreşim etkisi oluşturduğundan, üst üste binmiş bir çok ses dalgasının (bunlar artık bir şok dalgası oluşturmuştur) titreşim etkisi de katlanmış olur. Bu da bir basınç meydana getirir. Ve bir jet ses hızına eşit hıza ulaştığı an, bir yüksek basınçlı hava duvarı ortaya çıkar. Bu duvar, oldukça sert bir duvardır. Jetler bu duvarı delerek ses hızını aşarlar ve bu sırada biz müthiş bir gürültü duyarız, hatta olay yere yakınsa şiddetli biçimde sarsılırız. 


İnternet ortamında ses duvarının aşılması sırasında meydana patlamaya yol açan şok dalgalarını gösteren çok sayıda fotoğraf bulunuyor.

ÖZETLEYECEK OLURSAK; 

Uçaktan yayılan ses dalgalarının aralarındaki mesafe uçağın hızıyla ters orantılıdır. Uçak ses hızına ulaştığı an önündeki ses dalgaları da havanın sesi iletim hızı sabit olduğundan birbirlerinin üstüne binmiş olacaklardır. Bu da ses duvarı denilen olayın oluşumunu sağlıyor. Yukarıdaki olayı yorumlayacak olursak uçaklar nemli havalarda ses hızını geçerken böyle bir görüntü çıkıyor olabilir mi? Ya da ses dalgaları havadaki su taneciklerini belli bir bölgede yoğunlaştırabilir mi? 

Ses duvarı dendiği zaman sanki sanal bir terimmiş gibi algılarız. Oysa ses duvarı gerçekten vardır. Uçak sesten hızlı gittiğinde ses dalgaları sesten hızlı gidemeyeceği için geriye doğru bir koni oluşturur. 

Bu koninin kenarları ise üst üste binerek şiddeti katlanan ses dalgalarından oluşur. İşte ses duvarı budur. Biz yerde iken tepemizden sesten hızlı bir uçak geçtiği zaman bir patlama sesi duyarız, o esnada ses duvarı bizim üzerimizden geçiyordur. 

fibhaber.com

İşte sonic boom yani ses duvarı patlaması böyle gerçekleşir.

Gelişme ve son gerçek sıcak bilgi FİB Haber.com da az sonra...