NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in yıllardır adı akciğer ve karın zarı kanseri ile anılan Gülşehir’e bağlı Tuzköy kasabası adeta Kanserin kurbanı oldu.

2014 Mart ayındaki yerel seçimlerle birlikte tüzel kişiliği sona erip köy haline dönüşecek olan Tuzköy kasabasında yaşanan Kanser Vakaları belde den kaçışın en büyük sebeplerinden biri oldu.

Halen tabelasında 2 bin 350 nüfusunun olduğu görünen ancak gerçekte bu kadar nüfusun barınmadığı tespit edilen Tuzköy Kasabasında yaşanan kanser sürecinin ne zaman son bulacağı da koskoca bir soru işareti.

Şu ana kadar Tuzköy kasabasının kanserli bölge olarak adlandırılan eski mahallelerden yeni yerleşim alanına tam anlamıyla taşınmadığı da gözleniyor. Akciğer ve Karın Zarı Kanserine olan tüf kaya yapısının yer aldığı yerleşim alanından kolay kolay vazgeçmeyecek görünen köy halkının tavrı da Tuzköy’de kanser hastalığının son bulması açısından büyük önem taşıyor.

142 Yeni Konut Daha Yapılacak…

Gülşehir İlçesi'ne bağlı Tuzköy Beldesi'ndeki kanserli konutların bitişiğinde bulunan konutların da karınzarı kanserine yol açan Erionit içerdiğinin belirlenmesi üzerine 142 hak sahibi için daha konut yapımının planlandığı belirtildi.

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, yapı taşının içinde bulunan Erionit isimli kanser yapan kayacın solunması veya tozlaşması ile vücuda alınması ile hastalığın başladığını söyledi. Başkan Balak, Karınzarı kanserinin (Mezotelyoma) ABD'deki bir kasabadan sonra dünya genelinde en yaygın ve sıklıkla görüldüğü merkez konumundaki TuzköyBeldesi'nde, artık kanserin köklü bir sağlık sorunu olmaktan çıkarılmasına yönelik ciddi çalışma yürütüldüğünü belirtti. Belediye Başkanı Ümit Balak "Hürriyet, Cumhuriyet ve Yeni Mahalle'nin bir bölümünü kapsayan alanlardaki konut yerleşimlerindeki yapı taşları ne yazık ki, erionit isimli kanser yapıcı özellikleri taşıyor. Bunların tozlaşma ve solunması ile vücuda alınması ile kanserli hücrelerin hareketliliği başlıyor ve erken teşhis de olsa kesinlikle tedavisi bulunmuyor. Kanserin gözlemlendiği bu alanda ikamet eden vatandaşlarımızı 2007 yılında milletvekillerimizin yanı sıra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün de çalışmaları ile 245 vatandaşımızı hiçbir şekilde kanser riski taşımadığı bilimsel araştırmalarla da belirlenen Evrenin etekleri mevkiinde tüm alt yapı hizmet ağını da oluşturup iskan ettirdik. Uzmanların bilimsel yöndeki çalışmaları ile beldemizdeki kanserli konutların bitişiğinde bulunan konutların da ayrı sorunu barındırdığı ortaya çıktı. Bu alanlarda oturan veya konutu bulunan toplam 142 vatandaşımızı belirledik. Evrenin Etekleri Mevkii'nde söz konusu vatandaşlarımız için de konut yapılması için milletvekillerimizin çabaları ve Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile yer seçimi protokolü ve bu yapılarla ilgili hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları da sona erdi. Önümüzdeki günlerde 142 konuta ilişkin ihale süreci başlayacak. Diğer yandan 2006 yılındaki kanserli konut sahiplerine yönelik Evrenin Etekleri Mevkii'nde yaptırılan konutlardan yararlanabilmek için süresi içinde başvuruda bulunmayan hak sahipleri için yeni bir hak daha çıktı. 13 Ağustos tarihine kadar hak sahibi vatandaşların başvuruda bulunmaları ile bu kişiler için de konut üretimi başlayacak. Bu noktada da 120 yakın konutun bu alanda daha yapımını tahmin ediyorum." dedi.

Havalimanı Köy’de Hizmet Verecek …

Tuzköy kasabasının tüzel kişiliğini kaybederek bir köy haline dönüştürülmesiyle birlikte Kapadokya Tuzköy Havalimanı da 2014 Mart ayından sonra bir köy yerleşiminde hizmet verir hale gelecek.