Kapadokya bölgesinde uzunluğu 3 metre olarak ölçülen kayaya oyulu mezar görenleri şaşırtıyor. Kaya mezar, Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlıOrtahisar beldesinin Asarkaya mevkiinde yerden yaklaşık 30 metre yükseklikte, 3 metre boyundaki mezar, tarihi Adliye sarayı olarak da bilinen tüf kayalara oyulu merkezin hemen yanı başında bulunuyor.

UNESCO’nun doğal kültür mirası listesine aldığı Kapadokya bölgesinin ilk profesyonel turist rehberlerinden kültür ve tarih araştırmacısı Ali Kaptan, tarihi günümüzden 10 bin yıl öncesinde Neolotik döneme kadar uzananKapadokya bölgesinin değişik merkezlerinde Roma döneminden başlayarak Bizans dönemine kadar uzanan zaman diliminde, Ortahisarbeldesindeki kaya mezarlara benzer tüf kayalara oyumu mezar yapımının oldukça yaygın bir şekilde bulunduğunu söyledi.

Asarkaya mevkiindeki mezar uzunluğunun kendisini de şaşırttığını belirten Kaptan, "Kapadokya bölgesinde özellikle yüksek kesimlerinde, Romadöneminden itibaren bölgede yaşamış ve yaşayan insanlarca toplumda değer verilen insanlar gerek aileleri ve gerekse kendileri bu mezarlarda toprağa verilmiş. Ancak Ortahisar’daki bu mezar yapısal olarak diğer kaya mezarlarından oldukça farklı. 3 metre uzunluğundaki bu mezar yapısı ile bölgede yaşayan insanların oldukça uzun boylu oldukları anlamını çıkartmakta oldukça güç. Bu mezar büyük bir olasılıkla yargılanmak amacıyla Kapadokya bölgesinin farklı bir merkezinden buraya getirilip ölüm cezasına çarptırılmış farklı bir milletten bir kişiye ait olabilir. Çünkü bölgedeki mezarlar genellikle çocuk ve ergin kişilere ait mezarlar. Yaptığım araştırmalarda bugüne kadar 3 metrelik uzunlukta da Nevşehir’de hiçbir kaya mezarı belirlemedim.” diye konuştu.