Türkiye'de Kapadokya'da tatil yapan Fransızlar, dün gece ülkelerinde yaşanan terör saldırısının şokunu yaşıyor. 

Fransa'nın başkenti Paris'in doğusunda bir restoranda, metro istasyonunda, konser salonunda silahlı ve stat yakınında 2 bombalı saldırı şeklinde gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında birçok kişinin hayatını kaybettiğini öğrenen Fransız turistler, hemen yakınlarını arayarak bilgi almaya çalıştı. 

Uçhisar beldesinde yaşayan Fransızlar da yakınlarından kayıp olmadığını öğrenince biraz olsun rahatladıklarını ancak terör saldırısı hayatını kaybedenlerden dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.

Uçhisar’da 25 yıldır yaşayan, beldede bulunan bir butik otelin müdürü olarak çalışan Fransız uyruklu Valerie Jourlaıt, “Sabah uyandığımda televizyondaki haberlerden Fransa’daki terör saldırısını öğrendim. Öğrenince büyük şok yaşadım. Fransa’da yaşayan annemi, kardeşimi ve bütün Fransız halkını düşündüm. Bütün Fransa’ya ve ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Çok acı bir durum olduğunu bütün dünyaya duyurmak istiyorum. Fransa’daki durum hakkında şu ana kadar tam bir bilgi almış değilim. Fransa Cumhurbaşkanı’nın acil durum ilan ettiğini, halkın tam bir dayanışma içerisinde olmasını istediğini biliyorum. Ailemden bilgi almak için çalışıyorum. Umarım, yakın zamanda bir bilgi alırım.” dedi.

Bildiği kadarıyla daha önce Fransa’da bu tip bir saldırının olmadığını belirten Valerie Jourlaıt, şunları ifade etti: “Bombalı bir takım saldırılar olmuştu ama silahla insanların üzerine ateş açılması şeklinde bir olay olmamıştı. Bunlar sadece savaş durumunda olacak işler. Maalesef çok üzücü bir durum. İlk duyduğumda ağlamaya başladım, çok üzüldüm ve kalbim sıkışmaya başladı.” 

Eşi Fransız olan ve halen çocuklarıyla birlikte orada bulunan Uçhisarlı turizmci Ersoy Tan ise “Eşim Fransız, halen çocuklarımla birlikte Fransa’da bulunuyor. Ben de sürekli Fransa’ya gidip gelen biriyim. Fransızlarla çok yakın ilişkiler içerisindeyim. Yıllara dayanan dostlarım var. Uçhisar beldemize de gezme amaçlı çok sayıda Fransız geliyor. Eşim ve çocuklarımın bulunduğu yer Paris’e biraz uzak ama ilk işim eşim ve çocuklarımı aramak oldu. Normalde eşimin bugün Paris’te toplantısı vardı. Geçici bir süre ertelemesini istedim. Her insan gibi ben de endişe içerisindeyim. Tüm Fransa halkına ve ailelerini kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Uçhisar beldesi olarak Fransa’da bulunan Bordouex şehrinin Kadoşak beldesiyle kardeş şehiriz. Eşimden aldığım bilgiye göre, orada insanlar dayanışma içerisinde bulunuyor. Dışarıda kalanlara yardım ediyorlar. Gergin bir ortam bulunuyor.” dedi.

16 yıldır Uçhisar beldesinde satın aldığı evde yaşayan emekli Fransa vatandaşı Bertrand Brodier ise sabah televizyonu açıp ilk duyduğunda saldırıyı film senaryosu olarak algıladığını, gerçek olduğunu öğrenince ise çok üzüldüğünü söyledi.

Hayal kırıklığı içerisinde olduğunu ve öğrendiği andan itibaren üzüntüsünün artarak devam ettiğini belirten Bertrand Brodier “ Resmen bir katliamdır. Olay yeri genelde gençlerin bulunduğu bir yerdir. Söylenecek bir kelime bulamıyorum. Ciddi bir katliamdır. Sorumluların cezasını bulduğunu düşünüyorum. İnsanların dayanışma içerisinde huzurlu bir yaşam olması için yapılması gerekenler yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. 


Cihan