29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için verilen uzun tatilden yararlanan yerli turistin en fazla tercih ettiği destinasyonlardan biri olan Kapadokya’da tatile gelen yerli turistin rezervasyonlarını seçime ayarlı olarak yaptırdıkları, bu nedenle de büyük kısmının bugün itibariyle memleketlerine dönmek üzere otellerinden ayrılacakları, yakın çevredekilerin ise yarın sabahtan yola çıkacakları belirtildi. 

Perşembe gününden itibaren otellerde yarı yarıya olan yerli ve yabancı oranı bugün ve yarın ise yok denecek kadar aza indi. Buna karşın yabancı turistler dünya harikası peribacaları ile süslü vadileri geziyor. Turistlerin en çok ilgi gösterdikleri merkezlerin başında gelen UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde yer alan ve içerisinde irili ufaklı birçok peri bacasının ve kayadan oyma kilisenin bulunduğu Göreme Milli Parkı ve Açık Hava Müzesi'ni seçim dolayısıyla yerli turist fazla görülmedi. 

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı, turizmci Yakup Dinler, Cumhuriyet Bayramı tatili dolayısıyla bölgenin yarı yarıya yerli ve yabancı turistle doluyken şu anda bölge genelinde yerli turist kalmadığını, herkesin seçim için memleketlerine geri döndüğünü söyledi.

Dinler, “Hükümetimizde cuma gününü resmi tatil ilan etti. Şu dönemde tam da Kapadokya’nın en güzel günlerinde tatilin uzaması biz turizmciler için çok güzel oldu. Fakat yurttaşlarımızdaki seçim bilinci artmış gözüküyor ki, benim kendi iki otelimde konaklama yapacak yerli turist sayısı sadece 2 oda kaldı. Bu iki odada kalanları da oylarını kullanmaları için ben gitmelerini söyleyeceğim. Bu durum Kapadokya genelindeki otellerde de aynıdır.” diye konuştu.

Kapadokya genelinde yıl sonuna kadar yaptıkları tahminde ise geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15’lik bir düşüş beklediklerini kaydeden KAPTİD Başkanı, yeni devreye giren otelleri de sayarlarsa düşüş oranının yüzde 20’yi bulacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Yakup Dinler, bölgeye gelen turist sayısındaki azalmanın nedenlerini ise ülkemizde yaşanan terör olayları, ülkemizin çevresindeki ülkelerdeki savaşlar ve iç karışıklıklar olarak sıraladı.

Cihan