Nevşehir'in Gülşehir ilçesindeki TOKİ inşaatı esnasında fosil yataklarına rastlandı.

Kapadokya da ki TOKİ İnşaat Alanlarında Fosil Çıkarıldı..

 
Nevşehir’in Gülşehir ilçesindeki TOKİ inşaatı esnasında ortaya çıkan fosil yataklarında bir süredir devam eden kurtarma kazısında bölgenin faunasına ışık tutacak nitelikte çok sayıda hayvan fosili çıkarıldı. Kapadokya’nın jeolojik devir faunasının belirlenmesine önemli katkı sağlayan fosillerin tarihlemesi  7 milyon yıl öncesine kadar gidiyor. Kurtarma kazısı, Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okşan Başoğlu’nun bilimsel danışmanlığında yapılıyor.

Nevşehir Müze Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, kurtarma kazıları sonucu Eguioae (Atgiller), Bovidae (Öküzgiller), Rhinocerotidae (Gergedangiller), Gomphotheriide (Filgiller), Giraffidae (Zürafa), Suidae (Domuz) ile gergedanların bir alt türlerinden olan Acerorhinus ve Chilotherium’a ait fosiller ele geçirildi.

Gülşehir ve Ürgüp ilçelerinde geçen yıl TOKİ çalışmaları sırasında fosillerin ortaya çıkması üzerine başlatılan çalışmalar kapsamında bölgeye "Jeopark" kurulması planlanıyor.

Çok sayıdaki fosil örnekleri Nevşehir Müze Müdürlüğü’nde koruma altına alındı.


Nevşehir Fosil Lokalitesi Kazısı

Nevşehir İli Gülşehir ilçesindeki TOKİ inşaatı esnasında fosil yataklarına rastlandı. Söz konusu alanda Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okşan BAŞOĞLU’nun bilimsel danışmanlığında yapılan kurtarma kazılarında Eguioae (Atgiller), Bovidae (Öküzgiller), Rhinocerotidae (Gergedangiller), Gomphotheriide (Filgiller), Giraffidae (Zürafa), Suidae (Domuz) ile gergedanların bir alt türlerinden olan Acerorhinus ve Chilotherium’a ait fosiller ele geçirilmiştir.
 
Kapadokya Bölgesinin jeolojik devir faunasının belirlenmesine önemli katkı sağlayacağı düşünülen fosil örnekleri Nevşehir Müze Müdürlüğünde koruma altına alınmıştır. Bölgenin faunasına ışık tutacak olan kazı çalışmalarına 2015 yılında da devam edilmesi planlanmaktadır.
 

 
 

Fotoğraflar: Murat E. Gülyaz