Kaya düşme tehlikesi nedeniyle 9 yıl önce ziyarete kapatılan ve "Kapadokya'nın en büyük peribacası" olarak bilinen Ortahisar Kalesi, yapılan çalışmaların
ardından tekrar turizmin hizmetine sunuldu

110 metre yükseklikteki kalede düşme riski olan kayalar, tıraşlama yöntemiyle kesildi

Ziyaretçiler, konum itibariyle bölgeye hakim bir noktada olan kaleden tüm Kapadokya'yı görebiliyor

Ortahisar Beldesi Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya'nın en büyük peribacası olan Ortahisar Kalesi'nin 9 yıldır ziyarete kapalı olduğunu söyledi.

Göreve geldikleri günden itibaren kaleyi ziyarete açmak için çalıştıklarını ve mutlu sona ulaştıklarını belirten Özendi, 2 yıl süren çalışmalar kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesinden gelen uzmanların kalede 6 ay boyunca sismik ölçümler yaptığını, tehlike arz eden kaya parçalarına tıraşlama işlemi uygulanarak çatlakların özel malzemeyle doldurulduğunu kaydetti.

110 metre yükseklikteki peribacası

Ortahisar Kalesi'nin tarihte çeşitli medeniyetler tarafından sığınma ve barınma amaçlı kullandığını ifade eden Özendi,  şunları kaydetti:

"Kapadokya'ya özgü yeryüzü oluşumlarının tipik bir örneği olan Ortahisar Kalesi, 110 metre yüksekliğiyle Kapadokya'nın en yüksek peribacasıdır. Kalemizi turizme açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kale, konumu itibariyle Kapadokya'ya hakim bir noktada olduğu için ziyaretçiler, buradan tüm Kapadokya'yı görebiliyor. Uçhisar Kalesi, vadiler, peribacaları ve Erciyes Dağı'nı da buradan fotoğraflama imkanı buluyorlar" 

"Kapadokya, alternatif bir gezi noktası daha kazandı"

Kalenin ziyarete açılmasıyla Ortahisar'ın turizmden aldığı payın artacağını vurgulayan Özendi, beldelerinde Kapadokya'da güneşin batışının en iyi izlendiği Kızıl Vadi'nin ve kaya kiliselerin olduğunu belirterek, kalenin turizme açılmasıyla hem Ortahisar'ın hem de Kapadokya'nın alternatif bir gezi noktası kazandığını ifade etti.

Ortahisar Kalesi'nin, ziyarete açılmasının ardından 23 günde 4 bin turist tarafından gezildiğini aktaran Özendi, şunları söyledi:

"Kısa sürede beklemediğimiz bir ziyaretçi sayısına ulaştık. Bunun zamanla daha da artacağını düşünüyoruz. Beldemizde bulunan İshak Paşa Kalesi'ni de turizme kazandırmak için çalışmalara başladık. Kaleden kaya düşme tehlikesi nedeniyle hemen yanı başındaki tarihi yerleşim yerleri de atıl vaziyette kaldı. Herhangi bir işlem yapılamadı. Bu tehlike ortadan kalktığı için oralarda da turizm işletmeleri açılacak. Bu yönde yoğun talep var." -