MİTAGED derneğinden FİB Haber Merkezimize kapanacak Belediyelere çok önemli uyarı ve öneri niteliğinde bir açıklama geldi.

 

KÖYE DÖNÜŞTÜRÜLEN YA DA BAŞKA BİR BELEDİYEYE DEVREDİLEN BELEDİYELERİN BU SÜREÇLERİNİN ÇOK BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİ GEREKMEKTEDİR.

Kapanan ve/veya birleşecek Belediyelerin durumları ile ilgili olarak Mitaged Derneğine gelen çok sayıda soru olmuş ve Erkan Karaarslan Koordinasyonunda yapılan Uzmanlar Kurulu çalışmalarımız sonucunda, aşağıdaki hususların duyurulmasında yarar görülmüştür.

 

Köye dönüştürülen ya da başka bir belediyeye devredilen belediyelerin bu süreçte muhasebe, hesap, defter ve belgelerini devre hazırlanmaları gerekmektedir.

 

Bunun  yanı sıra hesaplarını düzeltmeleri ve hukuki bir sorunla karşılaşmamaları için taşınır ve taşınmaz kayıtlarını sağlıklı hale getirmeleri gerekmektedir.

 

Genel olarak bu süreçte;

 

 

 

-          KAPATILAN BELEDİYELERİN HESAPLARI DEVRE HAZIRLANMALIDIR.

 

-          HESAPLAR HATASIZ KAPATILMALI VE MALİ RAPORLAR ÇIKARILMALIDIR.

 

-          DEFTER, BELGE, ALINDI VE MUHASEBELEŞTİRME DOKÜMANLARI DEVRE HAZIRLANMALIDIR.

 

-          3 AYLIK YÖNETİM DÖNEMİ HESABI ÇIKARILMALI VE SAYIŞTAYA GÖNDERİLMELİDİR.

 

-          DEVREDİLECEK TAŞINIR VE TAŞINMAZLARA İLİŞKİN DEVİR LİSTELERİ HAZIRLANMALIDIR.

 

 

 

BÜNYESİNE BAŞKA BİR BELEDİYE KATILAN İDARELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

 

 

Köye dönüştürülen ya da başka bir belediyeye devredilen belediyelerin bu süreçte muhasebe, hesap, defter ve belgelerini devre hazırlamaları gerektiği yukarıda belirtilmiştir.

 

Devralan idarelerin hukuki ve idari bir sorunla karşılaşmamaları için doğru yapmaları gereken çok sayıda işlem vardır.

 

Bu süreçte bünyelerine bir başka belediyeyi devralan idareler;

 

 

 

-          HESAPLARI İNCELEYEREK DEVRALMALI, SORUNLU OLANLARI DÜZELTTİRMELİ, DÜZELTTİREMİYORSA ŞERH DÜŞMELİDİR.

 

-          HESAPLARI, PARALARI VE DEĞERLERİ KENDİ HESAPLARINA MAL ETMELİDİR.

 

-          DEFTER, BELGE, ALINDI VE MUHASEBELEŞTİRME DOKÜMANLARI USULÜNE UYGUN DEVRALINMALIDIR.

 

-          İYİ BİR PERSONEL YÖNETİM SİSTEMİ KURULMALIDIR. BU ÇERÇEVEDE YENİ NORM KADRO ÇALIŞMASI YAPILMALIDIR, İHTİYAÇLAR TESPİT EDİLMELİDİR, PERSONEL DOSYALARI İNCELENEREK DOĞRU İNTİBAKLAR YAPILMALIDIR.

 

-          DEVRALINAN TAŞINIR VE TAŞINMAZLARA İLİŞKİN DEVİR İŞLEMLERİ İLGİLİ YÖNETMELİK VE MUHASEBE KAYITLARI AÇISINDAN KONTROL EDİLMELİ VE İŞLEMLER TAM TEŞEKKÜL ETTİRİLMELİDİR.

 

-          9 AYLIK BÜTÇE YÖNETİM SİSTEMİ OLUŞTURULMALIDIR.

 

-          HARCIRAH UYGULAMALARI DEĞERLENDİRİLEREK HARCIRAH YÖNETİM SİSTEMİ OLUŞTURULMALIDIR.

 

-          ZAMANAŞIMINA UĞRATILAN ALACAKLAR ŞERHLE DEVRALINMALIDIR.

 

-          ALACAK İZLEME DOSYALARI OLMADAN ALACAKLAR DEVRALINMAMALIDIR.

 

 

 Yukarıda açıklanan konuların eksiksiz olarak düzenlenmesi, hazırlanması ve tamamlanması, yasal sorumluluk altında kalmamak için önemlidir. Ancak, bazı Belediyelerimizde yeterli personel bulunmaması, ilaveten çok ve sık değişen yasalar nedeni ile Eğitim eksiği bulunması, çok sayıda Belediyemizde içinden çıkılamaz sorunlara yol açmıştır.

 

Bu sorunlarını ileten Belediyelerimizin istekleri de dikkate alan Yönetim Kurulumuz, Erkan Karaarslan Koordinasyonunda çalışan Uzmanlar Kurulumuzun da görüşleri ve önerileri doğrultusunda, Danışmanlık Hizmeti verilmesinin gerekli olacağına karar vermiştir.

 

Danışmanlık Hizmeti öncelikle yukarıdaki başlıklarda olacak, ancak, Belediyenin özel durumu da varsa, yapılacak görüşmelerle Danışmanlık Hizmetine dahil edilebilecektir.

 

Öncelik daha önceki Eğitimlerimize katılmış olan Belediyelerimize tanınacaktır. Danışmanlık Hizmeti gereksinimi duyan ve ilgilenen Belediyelerimiz isteklerini faks (0312.473 29 32) veya e-posta olarak Dernek Merkezimize iletebilirler.


Nevşehirde 21 belediye nüfusunun 2 binin altında olması sebebiyle, tüzel kişiliği kaldırılarak köye dönüştürülmesine kesin gözle bakılırken Turistik Belde statüsünde yer alan Mustafapaşa nın durumu ise şimdilik umutlu bir bekleyiş var.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, nüfusu iki binin altındaki Türkiye genelinde 559 belediyenin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılacak ve bu belediyeler köye dönüştürülecek. Bu kapsamda Nevşehir'de de 21 belediyenin kapanması söz konusu.

 

Bazı ilçelerin hiç belediyesi kalmıyor

 

Nevşehir merkeze bağlı belediyelerin tamamının nüfusu 2 binin üzerinde olmasından dolayı kapatılması mümkün değil. Ancak Acıgöl'e bağlı 4 belediyeden 3 tanesinin nüfusu 2 binin altında kalınca bir belediyesi, Avanosa bağlı 8 belediyeden 5 tanesinin nüfusu 2 binin altında olunca 3 belediyesi, Derinkuyu'ya bağlı 2 belediyeden 1 tanesi kapatılınca 1 belediyesi, Ürgüpün 3 belediyesinden 2 tanesi kapatılında 1 belediyesi kalacak. Ancak Gülşehir, Kozaklı ve Hacıbektaş ilçelerine bağlı belediyelerin tamamının nüfusu 2 binin altında. Hal böyle olunca bu ilçelerin hiçbirine bağlı belediye kalmıyor.