Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma FİB Haber Merkezimizi ziyaret ederek Kuru Kaymak ikram etti.

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kaymaklı'nın ismine konu olan geleneksel tadı Kuru Kaymağın patentinin alınmasının ardından seri üretime başlanıldığını belirten Başkan Elma; "Kaymaklı Meşhur Kuru Kaymağı Her Derde Deva'dır" dedi.


Kaymaklı'nın dünya çapında ün kazanarak markalaşması için her platformda tanıtmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Elma, bakanlar ve işadamları birlikte Başbakanımız Davutoğlu ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın da Kaymaklı Kuru Kaymağına tam not verdiğini belirtti.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, Kasaba’mıza adını veren ve ülkemizin başka bir yerinde üretilmeyen “Kuru Kaymak” Belediyemizce tescili yapılarak koruma altına alınmıştır.Kuru Kaymak Belediyemiz in izni olmadan başkaları tarafından hiçbir şekilde üretilmeyecektir. İsmine Festivaller düzenlediğimiz ve Dünya’da sadece Kaymaklı’da üretilen Kaymak bu.Kaymaklı'nın Kültür manevi değerlerine her zaman sahip çıkacağız dedi.

Kaymaklı Belediyesi, beldenin adını aldığı ünlü kuru kaymağı Türk Patent Enstitüsü’ne tescilletmesinin ardından seri üretime başladı.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, Meşhur şifa kaynağı kuru kaymağımızı Kaymaklı Yeraltı Şehrindeki dükkanlarda satışının yapıldığını ifade ederek, Kaymaklı Belediyesi olarak Kuru kaymağımız için özel tasırımla hazırlattığımız kutularımızda satışın gerçekleştiğini ifade etti.

Başkan Elma,  Yurt içi ve yurt dışındanda yoğun talep gördüğünü ifade ederek bu durumun kendileri için memnuniyet verici olduğunu belirtti. Elma, Kuru kaymağa olan yoğun talep nedeniyle ürün tedariğinde bazı sıkıntılar yaşamaktayız zira ürünün hazırlanması oldukça meşagatli ve zahmetli. Ama yinede bu talepleri karşılamak için gayret gösteriyoruz dedi.

FİB Haber Merkezi olarak, Keşfedilmeyen daha nice yöresel değerlerimizin gün yüzüne çıkartılması korunması ve yaşatılması adına "Kaymaklı kuru Kaymağı" konusundaki değerli ve örnek çalışmalarıyla büyük yol alan Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma'yı tebrik ediyor, bu özel şifa deposu Kaymaklı'nın Kuru Kaymağı hediyesi için kendisine  teşekkür ediyoruz.

Gelin şimdi de Kaymaklı'nın meşhur Kuru Kaymağı konusunda sizlere birazda teknik bilgiler verelim...


Kuru kaymak nedir?

Ortalama 7 kg sütün, kendi özel tepsisinde yaklaşık 10 saat odun ateşinde kaynamaya bırakılarak yapılır. Yöre halkı tarafından genellikle yaylalarda taze sütten üretilmektedir. Gennellikle balla tercih edilen kuru kaymak , kahvaltıların vazgeçilmez tadıdır.

Kaynatılmış süt, iyice ısıtılmış tandırın üstüne yerleştirilen bir tepsinin içine köpürtülerek dökülür. Tandırda kor halindeki ateşin üzerinde 1-2 saat kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerinde biriken sütün kaymağı bir bıçak yardımıyla kenarlarından kesilir. Kesilen kaymak ince bir oklava yardımıyla ikiye katlanarak kaldırılır ve kalbur üzerine konularak gölgede kurutulur.

Kuru kaymak, bal sürülerek veya ılık su ile hafifçe ıslatılıp üzerine toz şekerden hazırlanan koyu şerbet dökülerek yenir.
İŞTE KAYMAKLIYA ÖZEL -KURU KAYMAK-

Malzemeler

5 kg süt

YapılışıKuru kaymak kasabamıza adını veren bir yiyecektir. Saman ateşi ile iyice kızdırılmış tandırın üzerine kapatılan bir tepsi içine pişirilip kaynatılmış süt köpürtülerek dökülür. Tandırda kor halindeki saman ateşinin üzerinde 1-2 saat bekletilir. Bir bıçak ile tepsinin üzerinde kaymak tutan sütün kaymağı kenarlarından kesilir. İnce bir oklava ile ortasından takılır ve ikiye katlanarak kaldırılır. Kalbur üzerine konularak yarım ay şeklindeki kaymak gölgede kurutulur.

Servis : Kurutulan kaymak bal sürülerek veya ılık su ile hafif ıslatılan kaymağın üzerine toz şekerden hazırlanan koyu şerbet dökülerek servis yapılır.

İşte bazı faydaları...

- Kaymak İktidarsızlığa iyi gelir
- Balgam söktürücü:
 Kaymak çözücü olduğu için, çam balı yada kekik balıyla karıştırılıp yenmeye devam edilir
- Mideyi düzenleyici: Kaymak, bal ile yenmey devam edilirse mideyi düzenler,gıdaların hazmını sağlar
- Mide ülseri,gastrit: Kaymak kekik yada çam balı,çok az miktarda deli bal ile karıştırılıp aç karnına yenmeye devam edilirse mideyi ülser va gastritten kurtarır