Kaymaklı’da Doğal Arıtma Tesisi

Kapadokya bölgesinin yer altı şehri ile ünlü Kaymaklı beldesinde yaşanan atık su sorunu kurulan Doğal Arıtma Tesisi ile çözüldü.

Yılda yaklaşık 2,5 milyon turistin geldiği Kapadokya'da en çok ziyaret edilen yer altı şehrinin bulunduğu Kaymaklı beldesinde yapımı tamamlanan Doğal Arıtma Tesisi, 16 bin metrekare alanıyla Türkiye'deki benzerlerinin en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, tesisin yapımında kum, kil ve membran gibi doğal malzemeler kullanıldığını dolayısıyla çevre ve insan sağlığının korunması adına çevreci bir projeye imza attıklarını kaydetti.

Elma, bölgede bir ilk olan atık su arıtma tesisinin yapımına geçen yıl başlandığını, projenin Çukurova Üniversitesi, yapımının ise Kaymaklı Belediyesi imkanlarıyla gerçekleştiğini söyledi.

Başkan Halit Elma, "Tesis yakınına atık su toplama merkezi yapıldı ve bu tesis içerisinde 3 sistem yer alıyor. Atık su burada 3 ızgara sisteminden geçiyor. Katı atıkları bir tarafa, su içerisindeki kumları bir tarafa ayrılıyor. Elemeden geçen su daha sonra pompalar yardımıyla tesisin yanında bulunan alandaki depoya taşınıyor. Son olarak depoda toplanan su borular ile havuza boşaltıyor." Diye konuştu.