09 Ocak 2014 tarih ve 28877 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair yönetmeliğin 8. Maddesine göre; Engellilerin istihdam edilebilirliklerinin önündeki tüm engelleri kaldırmaya yönelik, kendi işini kurmak isteyen engellilere ve engellilerin işe uyumlarını ve istihdamlarını sağlayacak projelere karşılıksız hibe desteği verilmesi ile ilgili engelli projesi başvuru rehberi kurumumuz internet sayfasında yayımlanmıştır.

Kendi İşini Kurma Desteği

Söz konusu fonun yönetiminden sorumlu olan Komisyona sunulacak projeler ile girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilebilecek.

Destek verilecek alanlar nelerdir?

1.      Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar gibi masraflar için en fazla 2.000 TL.

2.      İşletme gideri desteği: Kurulan işletmeye 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 4.000 TL.

3.      Kuruluş desteği: İşletmenin kuruluşundan itibaren 12 ay boyunca fatura karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, sarf malzemesi, ofis malzemesi gibi maliyetler için en fazla 30.000 TL.

Destek verilen proje kapsamında kurulan işletmenin kuruluş tarihinden itibaren en az 2 yıl fiili olarak faaliyetine devam etmesi şart olup aksi durumun tespiti halinde kuruluş desteği olarak yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacak.

Kimler proje hazırlayabilir?

Engelliler ikamet ettikleri il içinde uygulanmak üzere proje sunabilirler. Engelli bireylerin fiili olarak kendilerinin işbaşında olacakları projeler desteklenecek olup, engelli birey adına vasi olanların kendi işini kurmasını amaçlayan projeler desteklenmeyecek. Ayrıca emekli olan engellilerin proje başvuruları da kabul edilmeyecek.

Destek Verilen Diğer Konular

Ayrıca;

§  Engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projelere,

§  Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projelere,

§  Engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projelere de

finansal destek sunulabilecek.

Başvuru Yeri ve Son Başvuru Tarihi

www.iskur.gov.tr adresinde bulunan Başvuru Rehberinde belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanacak projelerin, 12 Eylül 2014 tarihi akşamına kadar Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüze istenen bilgi ve belgelerle birlikte elden veya posta ile teslim edilmelidir.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

        AKSARAY ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU

                                                                                                   İL MÜDÜRLÜĞÜ