10 şehirde ‘KOBİ Vadisi’ kurulacak. Program kapsamında ilk etapta 120 milyon euro yatırım yapılacak. Endüstri 4.0 için teşvik gelecek. İlk etapta pilot bölge olarak seçilen Yozgat, Konya, Denizli, Kastamonu, Malatya, Van, Elazığ, Manisa, Sivas ve Gümüşhane illerinde ‘KOBİ Vadisi’ kurulacak. Zamanla diğer tüm illerde de yapılması beklenen projenin ilk etabında Nevşehir'in olmaması dikkat çekiyor.

Nevşehirli Vatandaşlar, Yozgat, Konya, Denizli, Kastamonu, Malatya, Van, Elazığ, Manisa, Sivas ve Gümüşhane olmak üzere 10 şehrin yer aldığı ‘KOBİ Vadisi’ projesi içerisinde Nevşehir'in de olması gerektiğini belirtiyorlar.


KOBİ'lere yönelik teşvik politikalarında yeni adımlar art arda gelmeye başladı. Ana hedeflerin başında desteklerin tek merkezden çıkarılarak yerel birimlerce verilmesi var. Bu kapsamda ilk adımlardan biri de atıldı. Hükümetin hazırladığı Rekabetçi Sektörler Programı ile 10 şehirde 10 adet 'KOBİ Vadisi' kurulacak. Uluslararası finansman da sağlanan projeyle KOBİ'lerin küresel ortaklıklar yapması kolaylaşacak. Program kapsamında ilk etapta 120 milyon euro yatırım yapılacak.

İHRACAT DESTEĞİ VERİLECEK
İş Geliştirme Merkezi Projeleri'nin referans alındığı yeni modelde 4. Sanayi Devrimi'ni baz alan yeni nesil KOBİ'ler yaratılacak. Yeni projeyle bölgesel girişimciliğin desteklenmesi, yerel KOBİ'lerin uluslararası rekabet güçlerinin artırılması da hedefleniyor. KOBİ Vadisi'nin içinde yer alan şirket; ofisten, ihracat desteğine, markalaşmadan, teknoloji kredilerine kadar tüm destekleri bulunduğu merkezden alacak. Yüksek hacimli girişimcilerin fabrikalarını ise TOKİ yapacak. Bölgesel kalkınmanın dengeli dağılımını sağlamak için projeler farklı il ve ilçelerde hayata geçirilecek. 10 pilot il arasında, Konya, Denizli, Kastamonu, Malatya, Van, Yozgat, Elazığ, Manisa, Sivas ve Gümüşhane yer alıyor.

VERGİ İSTİSNASI VAR
Teknoloji geliştirmeye odaklanan firmalar için önemli bir teşvik mekanizması da bu kapsamda yürürlüğe girdi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin içindeki şirketlerin kazançları 31 Aralık 2023'e kadar kurumlar, damga ve bölge alanı içerisinde sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla da emlak vergilerinden muaf tutulacak. Yine destek personeli sayısının toplam Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşması halinde, brüt ücreti en az olan destek personelinin ücretinden başlamak üzere her türlü vergi istisnası uygulanacak.

4.0 İÇİN ACİL EYLEM PLANI
KOBİ'ler ile ilgili bir diğer önemli çalışma ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yürütülüyor. 'Akıllı Fabrikalar 4'üncü Sanayi Devrimi' adı altında oluşturulan özel koordinasyon ekibi, STK'larla birlikte KOBİ'ler için yeni sürece geçişin yol haritasını dizayn ediyor.


Kaynak: Sabah.com.tr
Kaynak: Haber Kaynağı