Zorunlu kış lastiği takma uygulaması, 1 Aralık perşembe günü başlıyor. Uygulama 1 Nisan 2017 tarihine kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak.
Yasak, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacak. Söz konusu uygulama, 1 Nisan'da sona erecek.
Uygulama, kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatıldı.
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ekiplerince, 1 Aralık 2015-1 Nisan 2016 arasında 87 araç sahibine 51 bin 227 lira, Emniyet Genel Müdürlüğünce 2 bin 927 araç sahibine 1 milyon 722 bin 405 lira, Jandarma Genel Komutanlığınca da 299 araç sahibine 177 bin 487 lira ceza kesildi.
Geçen kış şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan 3 bin 313 ticari araç sahibine, kış lastiği takmadıkları için toplam 1 milyon 951 bin 119 lira para cezası uygulandı.

Lassa - Civelek Otomotiv İşletmecisi Ercan Civelek kış lastiği uygulaması hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiği özel sırt karışımı ve tasarımı etkisiyle kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar.

Kış lastiği kış koşullarında; sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki tüm araçların güvenle işinize, evinize gitmenizi sağlar. Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı; kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltacak ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacaktır. Kış lastiği takma zorunluluğu ticari araçlar için geçerli. Ancak, TÜİK 2015 Ağustos verilerine göre trafiğe kayıtlı 19.6 milyon araç var. Bu araçların çoğu, altındaki milyonlarca lastik ile yaz-kış, kar-çamur demeden karayollarımızda dolaşıyor. Kış koşullarında akıcı ve güvenli bir trafik için zorunluluk kapsamında olmasalar da binek araçlar dahil bütün sürücüler bu uygulamaya hassasiyet göstermeli. Hiç unutulmamalı ki, lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir; sizin ve sevdiklerinizin yaşamını tehlikeye atabilir. Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır. Kışın lastiği kış lastiğidir; kış koşullarında hayat kurtarır” dedi.