NEVŞEHİR(MHA) Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Cengiz Gülen, Dünya İlk Yardım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Türk Kızılay’ının son yıllardaki çalışmaları ile ülke genelinde 100 bin ilk yardımcı yetiştirdiğine dikkat çekti.

Dünya ilk yardım gününün bu yıl ki temasının Trafik Güvenliği ve ilk Yardım olarak belirlendiğine değinen Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Cengiz Gülen, yılda 4 bin insanımızın canına mal olan, 50 bin insanımızın ise yaralanmasına neden olan trafik kazalarının önlenebilmesi için Türk Kızılay’ının eğitim çalışmalarına büyük önem verdiğinin de altını çizdi.

Gülen, “Dünya İlk Yardım Günü, her yıl Eylül ayının 2. Cumartesi günü, Ülkelerin kendi koşullarına uygun olarak hazırlanan, ortak ilk yardım mesajlarını içeren, Çeşitli kurum, Kuruluş ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen etkinliklerle kutlanıyor. Bu yılın teması Trafik Güvenliği ve İlk Yardım olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütünün 2013 raporuna göre; kazalarda ölenlerin % 50’u 15-44 Yaş grubu kişiler olup, bunların % 77’sini erkekler oluşturuyor. 2012 verilerine göre Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin % 7’si yararlananların % 11.8’i 0 – 14 Yaş aralığındaki gençler ve çocuklar. Dünya genelindeki trafik kazalarında her 3 dakikada 1 çocuk, 1 yılda 1.2 Milyon kişi hayatını kaybediyor. 1 Yıl da 50 Milyon kişi yaralanıyor. Ülkemizdeki trafik kazalarında; her yıl 4 bin kişi hayatını kaybederken, 250 bin kişi de yaralanıyor. Bu yaralanmaların sonucunda birçok insanımızda kalıcı engeller ve sağlık sorunları meydana geliyor. Trafik Kazaları ve Sonuçları Engellenebilir. Trafikte alınacak olan tedbirlerle ölümler ve yaralanmalar engellenebilir. Uygun hızda araç kullanılması ve emniyet kemerinin hem ön hem de arka koltukta daima takılı tutulmasıyla kaza, ölüm ve yaralanma riskinden % 100’e yakın oranda korunmak mümkün. Trafik kazaları veya acil durum sonrası ilk yardım müdahalesi ve bilinçli ilk yardımcıların olay yerinde bulunması, hayat kurtarma zincirinin ilk adımlarının başlatılması açısından çok önemli. Tüm sürücülerin sertifikalı temel ilk yardım eğitimi alanları ve her 3 yılda bir güncelleme eğitimi almalarına ilişkin kanun çalışmaları olması gerekiyor. Ayrıca herkesin bu eğitimi alması da sağlanmalı. İlk yardım çantalarının ve koruyucu malzemelerin tüm araçlarda bulundurulması zorunlu olmalı. İlk yardım yapan kişileri koruyan yönetmelik veya mevzuatın geliştirilmesi gerekiyor. Türk Kızılay’ı bugüne kadar Kızılay ve gönüllü sağlık personelinden oluşan yaklaşık bin 500 ilk yardım eğitimcisi yetiştirdi. Bu eğitimciler aracılığı ile ülke düzeyinde sertifikalı ilk yardım eğitimleri verilerek 100 bin ilk yardımcı olmaları sağlandı. Türk Kızılay’ının ilk yardım eğitimleri halen 21 ilde, sağlık bakanlığı, ilk yardım yönetmeliği kapsamında Kızılay Şube başkanlıklarına bağlı olarak faaliyette bulunan ilk yardım eğitim merkezlerinde görevli uzman eğitimciler tarafından sürdürülüyor. Toplumsal ilk yardım bilinci oluşturmak amacıyla eğitim hizmetinin ülke düzeyinde yaygınlaştırılması çalışmaları da devam ediyor” dedi.