Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, Basın Kartları ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliklerin sektör temsilcileri ve çalışanlarının beklediği ve uzun zamandır mücadelesini verdiği önemli kazanımları sağladığını söyledi.

Koca, yönetmelikte yapılan değişiklikle, bin 200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonu’na eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer almasını istediklerini anlatan Koca, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltılması ve online başvuru kolaylığı getirilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Basın Kartları ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Koca “ Camiamızın bir süredir beklediği ve mücadelesini verdiği bu değişikliklerin hayırlı olmasını diliyoruz. Bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesi, Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan meslektaşlarımızın ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olması çok önemsediğimiz gelişmelerdir. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Anadolu’daki bin 200 gazeteyi temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimiz bu komisyonda görev yapacaktır. Bu Anadolu Basını açısından çok önemli bir gelişme ve hakkın sahibine teslim edilmesidir” dedi.

Komisyonda temsil açısından gördüğü en önemli eksikliğin 8 Federasyon, 86 Gazeteci derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu ve 20 bin sarı basın kartı sahibimi temsil eden Türkiye’nin en büyük çatı örgütü Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’ndan temsilci bulunmaması olarak ifade eden Koca, bu eksikliğin bir an önce giderilmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun kısa süre önce kurulmasına rağmen yoğun çalışmalar içerisinde bulunduğunu ifade eden Koca şöyle konuştu “ Basın İlan Kurumu (BİK) seçimlerinde rakipsiz kalıp üç üye ile temsil hakkını kazanmıştı. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise Konfederasyona bağlı cemiyetlerin çoğunluğu Basın İlan Kurumu’ndan yapılan yardımdan aslan payını almıştı. Siirt, Edirne ve Urfa’da Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştiren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 4.'sünü de Uşak'ta yapacak. Sarı basın kartları konusunda yaptığı çalışmalarında meyvesini alan Konfederasyon, gazetecileri BİK'te temsil edecek. 'Arı' gibi çalışan Konfederasyon, BİK seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından Sarı Basın Kartları ile ilgili yaptığı çalışmalarda da başarılı olması, Anadolu Medyası’nın güçlenmesini istemeyen bazı çevreleri rahatsız etti. Konfederasyon Genel Başkanı ve Yönetim Kuruluna ve yedi bölgenin Federasyon Başkanları ve Yönetimlerine, tüm Cemiyet Başkanlarına yaptıkları çalışmalar gösterdikleri birlik ve beraberliklerden ötürü teşekkür ediyorum. Konfederasyonumuza olan inancımız ve güvencimiz tamdır. Yapılan çalışmaların her zaman arkasında duracağız. Yeni yönetmeliğin camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”