NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Ticaret İl Müdürü Tuncer Başbozkurt, Kooperatiflerin yerel kalkınmanın en önemli dinamiklerinden biri olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katılımlarıyla oluşturulan kooperatiflerin gelişimine ve geleceğe yönelik bir takım çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların en önemlisinin kooperatifçiliğin yol haritası olarak kabul edilen ve Yüksek Planlama Kurulunca kabul edilerek 17.10.2012 tarihli ve 28444 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı olduğunu sözyeleyen Başbozkurt, bu Strateji Belgesinde üretimi arttırmak amacıyla verilen kamusal desteklerin kooperatifçiliği özendirmeye yönelik uygulanması tedbirine yer verildiğini vurguladı. Bu kapsamda kooperatiflerin üretim ve istihdamı arttırıcı projelerine kamusal desteklerin verilmesinin planlanlandığını söyleyen Başbozkurt, Strateji Planında özellikle yoksulluktan, işsizlikten en çok etkilenen dezavantajlı grup olan kadınlara kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri teşvik edilerek, çalışma, üretme ve pazarlama imkanlarının arttırılması, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda çalışmalar yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün kadınlara kolaylık olsun diye kurulacak değişik türde ki kooperatiflere tek tip anasözleşme hazırladığını belirten Başbozkurt ayrıca kooperatiflerin ve kadınların ticari işletme kurarken karşılaştıkları en önemli sorunlardan birinin finansman olduğunu ve bakanlık olarak bu sorunu çözme noktasında Kooperatif Destek Programı ile kooperatiflerin üretim ve istihdama katkısı olan projelerin desteklenmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Başbozkurt, “Türkiye’deki kooperatifler; geleneksel olarak kredi, üretim alış ve satış, toptan ve perakende ticaret konut yapımı, alanlarında yer almaktadırlar. Yeni dönemde özellikle eğitim ve gayrimenkul işletmeciliği gibi yeni sektörlerde kooperatifçiliğin aktif roller üstlenmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede Türkiye ekonomisinin değişik sektörlerinde farklı çözüm ve alternatifler sunan kooperatifler aracılığı ile; Sigorta, Enerji, Sağlık, Gayrimenkul gibi sektörlerinde kooperatif işletme modeli ile alternatif çözümler üretilerek, başka bir modelle ekonomik faaliyetlere dahil edilmeyen kesimlerin ekonomik aktivitelere katılımı hedeflenmektedir. Gelişmiş ülkelerde bugün bile kooperatifler desteklenmekte ve dikkate alınmaktadır. İngiltere başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede daha anaokulunda iken bireylere toplu çalışma ve birlikte iş yapma fikri kooperatifçilik ile verilmektedir. Yerelde, kırsal alanda küçük şehir kasaba ve köylerde ekonomik hayatı ayakta tutan kuruluşlar kooperatiflerdir. Bu ülkelerde kooperatifler yerel ekonominin kalbi olarak görülmektedir. Küçük bir İngiliz ya da Norveç kasabasına gittiğinizde, Bir Avusturalya, Yenizellanda ya da Japon kasabasını ziyaret ettiğinizde büyük çoğunluğu ile gördüğünüz banka kooperatif bankasıdır. Market kooperatif marketidir. Okul kooperatif okuludur. Ülkemizde de başarılı kooperatifler olduğu gerçeği gözlerimizin önündedir. İnternetten tarama yaptığınızda birçok köy ve kasabada ve şehirde başarılı hizmetler veren kooperatiflere rastlamaktayız. Bu kooperatifler yörenin neredeyse tüm ihtiyaçlarına yönelik hizmetler gerçekleştirmişlerdir. Özel sektörün hizmet götüremediği alanlarda ve yörelerde kooperatiflere ihtiyaç vardır. Her yere devletin yatırım yapamayacağı düşünülürse, özel sektör de yatırımı cazip görmüyorsa kim bu yörelere destek olacaktır. İşte o zaman yöre insanı düşünmeli, hesap yapmalı, birbirine güvenmeli, güçlerini birleştirmelidir. Üretici ise daha ucuz girdi almak, daha iyi tarım yapmak, ürününü daha iyi şartlarda pazarlamak için birlik olmalıdır. Esnaf ve zanaatkârlar üretim güçlerini birleştirmeli, birlikte pazarlamanın gücünü kullanmalıdır. Halk tüketim kooperatifleri ile günlük ihtiyacını, okul kooperatifleri ile çocuklarının geleceğini güven altına almalıdır. Kooperatifler aracılığı ile yapılacak tüm bu yatırımlar bize iş imkânları yaratabileceği gibi, devletin desteklerini verimli şekilde kullanma fırsatı verecektir. Ayrıca gelişen demokratik yapı ve işbirliği ortamında kooperatifçiliği temeli olan kendi sorunlarımızı kendimizin çözmesi yolunda atacağımız adımlar, yörede görevli kamu görevlilerinin daha etkin ve yararlı çalışmasına imkân verecek, göçün açmış olduğu yaralar bir ölçüde sarılacaktır. Kooperatifler yerel kalkınmada çok iyi kullanılmalıdır” dedi.