Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Nevşehir Hizmet Merkezi Müdürü Necati Günaydın ve KOBİ Uzman Yardımcısı Cavide PEHLİVAN Merkezimizi onurlandırarak 18 Nisan 2015 Cumartesi günü Ustalık Kursu Eğitimi alan kursiyerlere Girişimcilik Destek Programları hakkında bilgilendirme semineri verdi. Girişimcilik kursu ve akabinde, teşvik türleri ve yararlanma şartları konusunda bilgilendirmede bulunurken, kursiyerlerin soruları ile verimli bir çalışma gerçekleştirildi. KOSGEB Başkanlığı tarafından yeni iş kurmak isteyen girişimcilere girişimcilik eğitimini başarı ile tamamlamaları halinde, 30.000 TL hibe desteği, ayrıca işini büyütmek isteyenlere 2 yılı ödemesiz 4 yıl vadeli 70.000 TL geri ödemeli destek verileceği ifade edildi.

Ziyarette ayrıca merkezimiz ve KOSGEB arasında yapılabilecek ortak çalışmalar ile projeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Girişimcilik Destek Programı

Destek Üst Limiti: 100.000 TL - 30.000 TL'si hibe, 70.000 TL kredi

Destek Alt Limiti: 0 TL

Destek Oranı: 1. ve 2. Bölge için: %60 (Kadınlar ve özürlüler için %70), 3., 4., 5. ve 6. Bölge için: %70 (Kadınlar ve özürlüler için %80)

KOSGEB Girişimcilik
Bu destek ile, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amaçlanmaktadır.Girişimcilik Destek Programı, girişimciler için iki alt programdan oluşur:- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi- Yeni Girişimci Desteği

Girişimcilerin bu destekten yararlanabilmesi için için, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" başarıyla tamamlanmalı ve eğitim sonunda hazırlayacağınız iş planının kabul edilmesi gerekmektedir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi nedir?

Girişimci olmak isteyen adaylara, girişimcilik, iş planı hazırlama vb. konuları kapsayan minimum 70 saatlik teorik ve pratik eğitim verilmektedir. 24 saati atölye çalışması yani pratik eğitimden oluşmaktadır.

"Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri", KOSGEB veya diğer kurum ve kuruluşlar (İŞKUR, meslek kuruluşları) tarafından düzenlenebilir. Katılımcılardan ücret alınmamaktadır.Eğitimlerden başarılı olup, sertifika almaya hak kazanan girişimci adayları, "Yeni Girişimci Desteğine" başvurabilmektedir.

Yeni Girişimci Desteği

Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan ve projesi (iş planı) kabul edilerek işini kuran girişimciler aşağıdaki tabloda verilen desteklerden yararlanabilecektir.

ÖNEMLİ KONULAR:
- Girişimci adayı, KOSGEB web sayfasında tarihleri belirtilen "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi"ni tamamlamalıdır.
- Eğitimi tamamlayıp, sertifika almaya hak kazanan girişimci adayı, iş planı oluşturmalı, bu doğrultuda proje önerisi hazırlamalıdır.

- İş planında, sizin ve ortaklarınızın kişisel bilgilerinin yanı sıra işletmenizin faaliyet konusu, iş kurma süreciniz, iş fikriniz ve seçme nedeniniz, işletmenizin hukuki statüsü, işletmenin vizyonu ve misyonu, kısa orta ve uzun vadeli hedefleri, işletmenizin bulunduğu pazarın büyüklüğü, hedeflenen pazar payı, pazar profili, rakiplerin analizi, pazarlama ve satış hedefleri, SWOT analizi, risk analizi, ürün hizmet tanımı, yer seçimi, müşteriye ulaşım kanallarınız, pazarlama stratejileriniz, yönetim planı (organizasyon şeması), finansal planlar ve bunları gerçekleştirmek için ne kadar desteğe ihtiyaç duyduğunuz bilgiler içermelidir.

- Projeniz kabul edildikten sonra 30.000 TL'si geri ödemesiz, 70.000 TL'si geri ödemeli (kredi) olmak üzere toplam 100.000 TL'lik destek sağlanacaktır.
- Destekler, masraflar yapıldıktan sonra faturalar KOSGEB'e gönderilip uygun görüldükten sonra tahsis edilecektir.
- Harcamaların tamamı değil, belirli bir oranı girişimciye ödenecektir. Örneğin İstanbul'da firma kurmak isteyen erkek girişimci adayı 50.000 TL'lik ilk harcamanın %60'ını yani 30.000 TL'sini destek olarak alacaktır.

DESTEK UNSURU

 

ÜST LİMİT (TL)

DESTEK ORANI (%) (1. ve 2 . Bölge)

DESTEK ORANI (%) (3., 4., 5., 6. Bölge)

İşletme Kuruluş Desteği

Geri ödemesiz

3.000

 

 

60

(Kadın veya özürlü girişimci:70)

 

 

70

(Kadın veya özürlü girişimci:80)

 

Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat ve Ofis Donanım Desteği

Geri ödemesiz

15.000

İşletme Giderleri Desteği

Geri ödemesiz

12.000

Sabit Yatırım Desteği

Geri Ödemeli

70.000