Nevşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak toplum ve çevre sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için tedbirler alındı.

Nevşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü; denetim ekipleri ve oluşturulacak komisyon üyeleri ile birlikte Kurban Bayramı boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak. Nevşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını isterken, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin alo 181 telefon hattına ihbar edilmesini istedi.

Kurban satışı ve kesimi, ilgili belediye tarafından gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacak. Kurban atık ve artıkları belediyeler tarafından toplanacak.

Bilindiği üzere; "2018 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ" 19.06.2018 tarihli ve 30453 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili Tebliğ hükümlerinde belirtildiği üzere; kurbanlık hayvanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhane ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde Kasaplık Belgesi veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan diğer yerlerde ise cadde, sokak ve parklara bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmelidir.

Bununla beraber; kurban kesim yerlerinden kaynaklanacak atık suların doğrudan alıcı ortama verilmesi engellenmeli, kurban kesiminden kaynaklanan işkembe ve hayvan dışkıları gibi atıkların belediyeler tarafından uygun şekilde toplanması sağlanmalı, kurban kesimi sonucu oluşan diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara torba hacminin 2/3'ünü geçmeyecek şekilde konulmalı; gerektiğinde ikinci torba kullanılmalı, ağzı iyice kapatılıp bağlanarak Kurban Bayramı süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilmeli ve kurban kesim yerlerindeki kan ve diğer atıkların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmamasını teminen gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır.

Bu kapsamda; kurban satış ve kesim yerlerinden kaynaklanan ve çevre kirliliğine sebep olabilecek olumsuzluklara mahal verilmemesi için yukarıda belirtilen açıklamalar dikkate alınarak gerekli tedbirlerin alınması, mezkûr Tebliğ hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin hassasiyet ile yerine getirilmesi gerekmektedir.

2018 Yılı Kurban Hizmetleri Komisyon Kararı ekte sunulmuştur…

Kurban Komisyon Kararı