Yoksa o kutu Bu Kutu mu?

Türkiye, Somali’ye her ay kutuyla yaptığı nakit yardımı kesti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Somali’ye yapılan doğrudan nakit yardımı  2013 sonu itibariyle sona erdirdi. Somali Merkez Bankası’nın eski başkanı,  Türkiye’den kutular içinde ayda 4.5 milyon dolar aldıklarını söyledi.

TÜRKİYE, Somali’yi yaptığı doğrudan bütçe yardımını keserken, yirmi yılı aşkın bir süredir devam eden kaosun ardından ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışan hükümet en önemli finansman kaynaklarından birini kaybetmiş oldu. Yürüttüğü insani yardım çalışmaları ile Somali hükümetinin en önemli müttefiklerinden biri haline gelen Türkiye hükümete nakit para yardımı yaparak önemli ölçüde destek sağlamıştı.
Reuters’e konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Somali’ye yapılan doğrudan nakit yardımın 2013 sonu itibariyle bittiğini söyledi.

110 MİLYON DOLAR KESİLDİ

Hükümet bütçesinin 110 milyon dolar olduğu Somali’ye, Türkiye’nin 2013’te ne kadar nakit yardımı yaptığı bilinmiyor. Ancak Somali Merkez Bankası’nın eski başkanı Abduselam Ömer, görevde kaldığı yedi ay boyunca Türkiye’nin yaptığı yardımın aylık 4.5 milyon dolar olduğunu ve bunun Merkez Bankası’na nakit olarak verildiğini söyledi. Ömer’e göre ayda bir kez Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’ne gider ve 4.5 milyon doları kutular içinde teslim alırdı. Ömer, “Her zaman 100 dolarlık banknotlar halinde olurdu” dedi. Somali hükümetinden bir yetkili de yardımın kesildiğini belirtirken, “Ödemelerin yeniden başlamasını ümit ettiklerini” söyledi. Türk yetkili ise şu aşamada ödemelerin başlamasına yönelik gündemin olmadığını belirtti. 
Somali’de Merkez Bankası Başkanı Yussur Abrar’ın görevde 7 hafta geçirince kuşkulu bazı anlaşmaları imzalaması için baskı yapıldığını söyleyerek istifa etmesi, yardımda bulunan Batılı ülkelerin bu iyi niyetini zedelemişti. Türk yetkili yardımın kesilmesinin gelişmelerle bağlantılı olmadığını ve anlaşmanın süresi sona erdiği için yapıldığını belirtti.

Yeniden ödeme planı yok

TÜRKİYE’nin Somali hükümetine doğrudan yardımına tepki gösteren İslamcı Şabab militanları, Temmuz ayında Türkiye’nin Mogadişu büyükelçiliğine saldırarak üç kişiyi öldürmüş, dokuz kişiyi de yaralamıştı. Somali hükümetinden bir yetkili de yardımın 2013 sonu itibariyle kesildiğini belirtirken, “Ödemelerin yeniden başlamasını ümit ettiklerini” söyledi.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/25812422.asp