31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisine ve Filo’nun diğer gemilerine yapılan saldırı nedeniyle, saldırıda şehit olanlardan ABD Vatandaşı Şehit Furkan Doğan’ın ailesi ABD’de dava açtı. İsrail Eski Başbakanı Ehud Barak bir konferans için ABD’de bulunuyordu. Ehud Barak Gazze ablukasının kararını veren ve bu uygulamayı başlatan İsrail Eski Başbakanıdır. Mavi Marmara saldırısının da sorumluları arasında yer alıyor. Mavi Marmara Avukatları ABD’de bulunan Ehud Barak’a Mossad ajanlarının engelleme girişimlerine rağmen ulaşmayı başardı ve önceden hazırladıkları dava dosyasını Mavi Marmara Ehud Barak’a tebliğ etmeyi başardı. Bu tebligatın şokunu yaşayan Ehud Barak Furkan Doğan davasından dolayı ABD’de jüri önünde yargılanacak.

Şehit Furkan Doğan’ın ailesi adına açılan dava Kaliforniya Merkez Federal Mahkemesi’nde görülecek. Furkan Doğan’ın doğum gününde gerçekleşen bu dava ile Ehud Barak, hem Mavi Marmara’da işlediği suçlardan dolayı yargılanacak hem de bu nedenle tazminat ödemek durumunda kalacak. Davaya diğer mağdurlar ve şehit aileleri de dahil olabilecek.

Şehit Furkan Doğan’ın ABD’deki davası için, Sırp Katil Miloseviç’i yargılayan Savcı Prof. Sir Geoffrey Nice QC’nin liderliğinde, Stoke&White Hukuk Bürosu’nun koordinasyonu ile Mursi’nin avukatı Rodney Dixon QC, ABD’li avukatlar Haydee Dijsktal ve Dan Stormer’dan oluşan heyet görev yapıyor.

Kaliforniya Merkez Federal Mahkemesi’nde açılan davada, Ehud Barak hukuksuzca sivillere uluslararası sularda saldırarak ABD vatandaşı Furkan Doğan’a kasden öldürmekten ve aynı zamanda, Uluslararası Terörizm suçu, işkence, kötü muamele, zalimane muamele, haksız gözaltı gibi suçlardan dolayı yargılanacak ve bütün bu suçları planlayan ve emreden olarak mahkemeye çıkacak.  

Dava bugüne kadar İsrailli üst düzeylere açılmış ABD’deki ilk dava olup, ilk defa İsrailli bir başbakan Uluslararası Terörizm suçu ile mahkemeye çekilecek.

Şehit Cevdet Kılıçlar ve Şehit Necdet Yıldırım’ın eşlerinin başvurusu ile açılan Fransa’da açtıkları soruşturmada Ehud Barak tutuklanmaktan 2010 yılında katılacağı silah fuarına son anda uçaktan inerek kurtulmuştu.

Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC)’nde tüm suçlular hakkında soruşturma süreci devam ediyor. Bilindiği üzere ICC Savcısı İsrail’in Gazze Özgürlük Filosu’na gerçekleştirdiği saldırıda savaş suçu işlendiğine karar vermişti. Türkiye’de ise İstanbul 7.Ağır Ceza Mahkemesi’nde ceza davası devam ederken Mahkeme’nin sanık İsrailli komutanlar hakkında vermiş olduğu Interpol vasıtasıyla kırmızı bültenle yakalama kararının uygulanması için Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın kararı Interpole göndermesi bekleniyor.