NEVŞEHİR(MHA) Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ülkemizde sık görülen hastalıklardan biri olan Meme Kanserine karşın bayanların bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Açıklamada; “Ekim Ayı Dünya Sağlık Örgütü Tarafından “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenmiştir. Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biri de; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarını belirlenmesi (kanser kayıtlarının düzenli yapılması ile sağlanacaktır) ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarama programlarıyla, kanseri erken evrede yakalamaya ve kanserden ölümleri en aza indirmeye çalışmaktadır. Taramada Amaç: Hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem almaktır. Bilindiği üzere meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte olup, ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir.   Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.    Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, bir doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. 2011 yılı Sağlık Bakanlığı Kanser  Daire Başkanlığı tarafından Kadın Kanserleri Yılı olarak kabul edilmiştir. Bu bağlamda meme kanserlerinin yanı sıra genital kanserlerden servikal kanserler tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Ülkemizde de en sık görülen ilk on kanser türü arasındadır.     

Genital kanserler arasında en ölümcül olanı yumurtalık (over) kanseridir. Bu kanserlerde kadınlarda en sık görülen ilk on kanser arasında yer almaktadır.Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de olguların en az dörtte üçü ileri evrelerde teşhis edilmekte ve ne yazık ki bu evrelerde de bu kanserler en az % 80 ölümcül seyretmektedir.                        

enital kanserler arasında bir diğer önemli kanser de endometriyal kanserler, yani rahim kanserleridir. Batılı ülkelerde kadınlarda en sık görülen genital kanserler endometriyal kanserler olup, Ülkemizde de yine en sık görülen ilk on kanser arasındadır. Genital kanserler yurt çapında kadınlarda en sık görülen 4 kanserden birini oluşturmaktadır.         Meme kanseri ile genital kanserlerin (serviks, over, endometrial) nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı konularında vatandaşlarımız İlimiz Nevşehir  Devlet Hastanesi Acil polikliniği yanında hizmet vermekte olan  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM)'e  müracaat ederek gerekli bilgilere ulaşabilirler.        

KETEM'de 30-65 yaş aralığındaki bayanlara  rahim ağzı kanseri için Smear ve HPV testi, 40-69 yaş aralığındaki bayanlara meme kanseri taraması için mamografi çekimi ve  50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkek bireylere kolon kanseri taraması için gaitada gizli kan (GGK) testi ücretsiz yapılmaktadır.                                                          

Kansersiz yaşam için tütün ve tütün mamüllerinden, alkolden uzak duralım, yeterli ve dengeli beslenelim, düzenli egzersiz yapalım, güneşin zararlı etkilerinden korunalım, gereksiz ilaç kullanımından kaçınalım” denildi.