Nevşehir Valilik envanterine göre 60 tane tescilli tarihi evlerin bulunduğu Nevşehir de ne yazıkki şimdiye kadar gerek yöre vatandaşlarımızın gerek ilgililerin bilinçsizlik,sahipsizlik vurdumduymazlık nedeniyle koruyamadığı bu tarihi yapılardan elde kalan 4-5 adet restore edilebilecek türden Eski Selçuklu ve Osmanlı dönemi mimarisinin estetik özelliğini taşıyan ata yadigarı evler için Nevşehirli duayrlı bir grup vatandaş harekete geçti.

FİB Haber Merkezimize yaptıkları açıklamalarda Bizler Nevşehirli bu yörenin insanları olarak geçmişimizi ve değerlerimizi yarınlara bırakmak en asli görevlerimizdir.Bizlerin birer parçası olan bu tarihi yapıların bilinçsiz ve şuursuzca yok edilmelerinin ardından elde rstore edilebilecek anlamda kalan 4-5 binanın korunması için Nevşehir Valimiz Mehmet Ceylan ile görüştük.Öncelikle yakın ilgi ve alakaları için Valimize teşekkür ediyoruz. Bizzat yanında iken gerekli mercileri arayarak Gereğinin yapılacağı bizlere söylemiştir.

Biz Nevşehirli olarak şimdiye kadar tarihi dokularımızın yok edilişine ne yazık ki hepimiz seyirci kaldık şimdiden sonra bu yapıların korunması yaşatılması adına geçte kalsak elimizden gerekeni yapacağız.Şunu da ifade etmeliyiz ki önümüzdeki günlerde bu konuda birde halk yürüyüşü gerçekleştirmeyi planlamaktayız dediler.

 İçizim acıyarak izlediğimiz tahribat ve yağmalamaların ardından hiç olmassa elde kalan tarihi ev ve çeşmeler gibi yapıları koruyalım.Yoksa Dünü silinmiş bir toplum olarak hafızalardanda silinerek sadece masallalrda kalarak çocuklarımıza anlatacağız içimiz burkulararak...

Kapadokya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği,

Kapadokya Rumeli Mübadilleri Derneği,

Kapadokya Rehberler Derneği,

Nevşehir Çevre Derneği ve

Duyarlı hemşehrilerimizin destekleriyle, bu sabah itibariyle Sayın Valimiz Mehmet Ceylan'a sunduğumuz dilekçe sonucunda, şimdilik fotoğrafları bulunan tescilli evler için mobese kamera taktırılması sonucuna ulaştık. En azından bu evlerin tamamen yıkılmasın önleyebilirsek, geleceğe bir miras bırakma yolunda az da olsa katkımız olabilir diye düşünüyorum.