Etrafta adını sıklıkla duymaya başladığımız “mental aritmetik” aileler arasında epey konuşulur olmaya başladı. Zehir gibi çocuklar yetiştiren bu eğitimlerden 4-12 yaş aralığı yararlanabiliyor. Sağladığı faydalarsa saymakla bitmiyor… GEÇENLERDE Acun Ilıcalı’nın programına bile çıktılar. Kafadan iki hatta üç basamaklı rakamları toplayan, hatta çarpıp bölen ufacık çocuklar herkesi hayrete düşürdü. Nevşehir de 2 yıldır hizmet veren ve 300 öğrenci yetiştiren Menar Mental Aritmetik Merkezi nedir bunun sırrı diye merak edenler için açıkladı:

 

Dünya’nın pek çok ülkesinde uzun yıllardır uygulanmakta olan ve çocuklarda beyin gelişimi konusunda devrim niteliğinde sonuçlar ortaya koyan Abaküste Menar Mental Aritmetik eğitimi tüm Türkiye’de 290 şubeye ulaştı. Bunlardan biride Nevşehir’de çocuklarla buluştu. Türkiye’de ilk kez Mersinde uygulanmaya başlayan Menar Mental Aritmetik programı çocuklara olağanüstü aritmetik beceriler kazandırırken beyinlerinin gizli potansiyellerini harekete geçirerek hızlı bir zihinsel gelişim sağlıyor. Aritmetik eğitimi alan çocuklar her türlü sayısal işlemi kâğıt, kalem veya başka hiçbir araç kullanmadan, birkaç saniye içinde, tamamen zihinden çözebilmektedirler.

 

Menar bir çocuğa yalnızca muhteşem bir aritmetik yeteneği kazandırmak amacıyla değil, aynı zamanda, onun yaratıcılığını, bellek gücünü, odaklanma ve dikkat yoğunluğunu, dinleme anlama becerilerini ve problem çözümleme yeteneklerini de geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Yaşam boyu başarı için, onları sayılarla arkadaş kılmanın yanı sıra, nihai amacımız onların okul çalışmaları ve yaşamlarında kendine güven duygusunu inşa etmektir. Uzmanlar, mental aritmetik eğitimi sırasında beynin hem sağ hem de sol tarafını uyaran, abaküs ve mental abaküs eğitiminin, en üst düzeyde öğrenme kapasitesine ulaşmanın anahtarı olduğuna inanmaktadırlar.

 

Eğitimin faydaları

 

Eğitim çocuklarda dikkat, odaklanma, konsantrasyon ve analitik becerilerini artırarak böylece tüm akademik hayata olumlu yönde etkisi bulunmaktadır. Mental aritmetikle matematikte bir takım beceri kazanan çocuklar başarmanın duygusuyla okuldaki matematik dersine daha bir özgüvenle girmekte ve anlatılan konuları kavraması kolaylaşmaktadır. Her çocuğun kendine has bir kapasitesi bulunmakta ancak bu kapasite artırılmadan devamlı çocuklara bilgi yüklemesi yapılmaktadır. Menar eğitiminin amaçlarından biriside çocuklardaki zeka kapasitesinin artırılmasıdır. Daha sonraki süreçte bilgiyi çocuk daha kolay bir şekilde alabilmekte ve zihnine yerleştirmektedir.

 

Kimler alabilir?

 

Bu eğitimin 4-12 yaş arasındaki çocuklar tarafından alınması daha uygun olacaktır. Çünkü anne karnında başlayan beyin gelişimi 14-15 yaşında %90-95 tamamlanmaktadır. 3 yaşına kadar beslenme ve çevresel faktörler etkili iken 4 yaşından sonra çevresel faktörler daha etkili olmaktadır. Bu süreçten sonra bir zihin egzersizi olarak mental aritmetik devreye girmekte ve çocukların beyin gelişim süreci tamamlanmadan etki etmeye başlamaktadır.

 

Eğitimin diğer faydaları:

 

  • Hızlı ve doğru hesaplama ve mantıksal bağlar kurma becerilerini geliştirir
  • Daha güçlü bir bellek inşa eder
  • Daha uzun süreli dikkati sağlar
  • Görselleştirme, tasavvur ve fotoğrafik hafıza becerilerini güçlendirir
  • Daha yüksek öğrenme kapasitesi ve özgüven yaratır
  • Kavrama hızını ve gücünü arttırır
  • Gözlem ve öngörü yeteneğini geliştirir
  • İşitme ve doğru sonuç çıkarma becerilerini keskinleştiri