27 Mayıs darbesinin ardından asılarak idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in darbeden 4 ay önce gerçekleştirdiği Hacıbektaş ziyaretinin görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntülerde 1 Şubat 1960 tarihinde Hacıbektaş’ı ziyaret eden Menderes'e ilçe halkının büyük ilgi gösterdiği dikkat çekiyor. Evlerin çatılarına, balkonlara, ağaçlara ve yollara doluşan binlerce vatandaş, Başbakan'a yoğun sevgi gösterisinde bulunuyor. Adnan Menderes'i taşıyan aracın tezahüratlarda bulunan kalabalık sebebiyle ilerlemekte bir hayli zorlandığı görülüyor.

Sessiz kaydedilen görüntü üzerine yapılan seslendirmede Başbakan Menderes'in halka şöyle seslendiği ifade ediliyor: "Sizlerin itimadı ve muhabbeti sayesindedir ki memlekete hizmet için hiçbir engelin bizi hedefimizden döndürmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir kuvvet bizi size hizmet etmekten alıkoyamaz." 

27 Mayıs 1960'da yapılan darbe sonrasında yönetime gelen ve darbeci askerlerin oluşturduğu Milli Birlik Komitesi (MBK), Menderes'i öven tüm görsel dokümanların imha edilmesi için bir dizi kararlar almıştı. Bu nedenle 53 yıl önce kaydedilen görüntülerin bugüne kadar yayınlanması da mümkün olmamıştı...

Menderes'in saklanan Kırşehir ve Hacıbektaş gezisinin görüntüleri gün yüzüne çıktı

1 Şubat 1960 tarihinde Kırşehir'i ziyaret eden Menderes'e bölge halkının büyük ilgi gösterdiği dikkat çekiyor. Evlerin çatılarına, balkonlara, ağaçlara ve yollara doluşan binlerce vatandaş, Başbakan'a yoğun sevgi gösterisinde bulunuyor. Takların kurulduğu şehirde, Adnan Menderes'i taşıyan aracın tezahüratlarda bulunan kalabalık sebebiyle ilerlemekte bir hayli zorlandığı görülüyor.

Sessiz kaydedilen görüntü üzerine yapılan seslendirmede Başbakan Menderes'in halka şöyle seslendiği ifade ediliyor: "Sizlerin itimadı ve muhabbeti sayesindedir ki memlekete hizmet için hiçbir engelin bizi hedefimizden döndürmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir kuvvet bizi size hizmet etmekten alıkoyamaz."

27 Mayıs 1960'da yapılan darbe sonrasında yönetime gelen ve darbeci askerlerin oluşturduğu Milli Birlik Komitesi (MBK), Menderes'i öven tüm görsel dokümanların imha edilmesi için bir dizi kararlar almıştı.

Dönemin Hükümet Konağı'nın bulunduğu Ankara Caddesi'nde toplanan büyük kalabalığın arasında vatandaşlara el sallayan Adnan Menderes, daha sonra burada Kırşehirlilere hitap ediyor. Adnan Menderes, Kırşehirlilere, Hükümet Konağı'nın balkonundan yaptığı konuşmada yoğun ilgiden dolayı teşekkür ediyor ve bu ilgi karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini anlatıyor.

Adnan Menderes konuşmasında, "Sizlere kavuşma heyecanım çok büyüktür. Görüyorum ki siz de bize kavuşmaktan, bizleri bağrınıza basmaktan büyük bir heyecan ve bahtiyarlık duymaktasınız. Bu ne kadar manalı bir kavuşmadır. Güzel Kırşehirlimizin şehir olarak ihtiyaçlarını, meselelerini gözümüzle görmek, yerinde ölçmek, hesap etmek ve sizlere faydalı olabilmek ve de Kırşehir'e hizmet etmek için aranıza gelmiş bulunuyorum." diyor.

Kırşehir'in şehir olarak birçok ihtiyaçları olduğunu açıklayan Menderes, şunları söylüyor: "Bu asil şehrin şanlı şerefli tarihine yakışır bir şekilde süratle imara ve unvana kavuşturulması davasıdır. İşte bunu en kısa sürede tahakkuk ettirmek için Kırşehir'e geldim. Biliyorum Kırşehirliler mektep işleriniz var, su işleriniz var. Bana bırakın her şeyi aziz Kırşehirliler. Sizin vekiliniz olarak, size hizmet edeceğim. Huzurunuzdan ayrılırken sizlere minnetlerimi ve sonsuz şükranlarımı bir daha sunuyorum. Hepinizin ayrı ayrı gözlerinden öpüyorum."

"HİÇBİR KUVVET BİZİ HİZMET ETMEKTEN ALIKOYAMAZ"

Kırşehir merkezi ziyaretinin ardından Mucur ilçesine giden Adnan Menderes, yoğun kar yağışına rağmen burada da halkın büyük sevgi gösterisiyle karşılanıyor. Mucur'da da bir konuşma yapan Menderes, ilçe halkına, "Gönül isterdi ki güneşli ve açık havada bir program yapalım." diye sesleniyor.

Menderes, yağan karın memleket için hayırlı olmasını ve halkın da bu konudan dolayı memnun olmalarını istiyor. Adnan Menderes'in bu konuşmada en dikkat çekici cümleleri şunlar oluyor: "Sizlerin itimadı ve muhabbeti sayesindedir ki memlekete hizmet için hiçbir engelin bizi hedefimizden döndürmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir kuvvet bizi size hizmet etmekten alıkoyamaz."

HACI BEKTAŞ-I VELİ'NİN TÜRBESİNİ GEZİYOR

Mucur'dan sonra Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesine geçen Adnan Menderes, burada da sayıları binleri aşan yöre halkını selamlıyor. Kalabalıklar tarafından karşılanıyor. Daha sonra kendi döneminde restore edilen Hacı Bektaş-i Veli'nin türbesini de ziyaret eden Menderes, burada yanındaki görevlilere direktifler veriyor. Ziyaretin ardından tekrar Kırşehir'e dönen Adnan Menderes, trafo merkezinin temel atma törenine katılıyor.

Haber: Kapadokya TV